Közélet

2010.05.29. 21:16

Virágünnep Kecelen

Tegnap több ezren voltak a keceli TG Virágdekor Szakiskola látványos programsorozatán, az ehető virágok fesztiválján.

Barta Zsolt

Szombaton bemutatták a zöldségszobrászat remekeit is. A kompozíciók most is nagyon sok érdeklődőt csábítottak a rendezvényre. A szakma mesterei a konyhakertekben megtermő zöldségekből, illetve a boltokban szinte bárhol beszerezhető gyümölcsökből készítenek minden évben hihetetlen alkotásokat. Az érdekelődők ha már beteltek az ehető virágok látványával, belekóstolhattak tegnap azokba a házi süteményekbe, melyeket szintén egy zsűri minősített.

Akinek még nincs programja mára, annak csak ajánlani lehet, hogy látogasson el Kecelre, a TG-Virágdekor Szakiskola fesztiváljára. Ma ér véget a péntektől vasárnapig tartó XV. Ehető Virágok Fesztiválja.

A délelőtt megéhező turista megkóstolhatja a bográcsos ételeket, majd ebéd után a szabadtéri színpadon fellépők műsorait nézheti végig kipihenve az evés-ivás fáradalmait. A rendezők abban bíznak, hogy az égiek ugyanúgy kegyesek lesznek mint tegnap délutánig voltak. A szombat reggeli   zápor után kisütött a nap, így a több mint nyolcvan bográcsos főző csapat és a kitelepülő árusok kellemes körülmények között várták a buszokkal és autókkal vidékről érkező látogatókat.[caption id="" align="alignleft" width="334"] A fesztivál szórakozás a látogatóknak, vizsga a diákoknak
[/caption]

Az iskola száz diákja segített a vendégek kiszolgálásában, a rendezvény lebonyolításában. Ahogy évek óta mindig, most is a vendég borlovagrendek tagjai minősítették a környékbeli nedűket, de emellett a benevezett pálinkák és borok palackjainak az esztétikai megjelenését is bírálták.

A Téglás András igazgató vezette iskola rendezvényén a visszatérő látogató rengeteg ismerőssel találkozhatott. A bográcsos ételeket bíráló szakemberek, a borlovagrendek képviselői, más régi baráti társaságok tagjai évek óta visszatérő személyiségek. Hagyomány és barátság a mottója a rendezvénysorozatnak. A televíziós műsorokból jól ismert Benke László a tegnap délelőtti fesztiválnyitón elmondott üdvözlő beszédében megkockáztatta azt az állítást, hogy a nemzetek sorsa fehér asztal mellett dől el. Benke szerint a világ bonyolultnak tűnő ügyeiben jóval könnyebb eligazodni, ha egy  jó bográcsos étel után az ember lecsorgat a torkán egy nagy pohár hűvös bort, esetleg egy nagyfröccsöt.

A kecskeméti Varga Károly, olimpiai bajnok szakács is tagja volt a főző csapatok ételeit bíráló zsűrinek. Mint mondta, voltak kiemelkedően jól elkészített ételek, hagyományos pörköltek, illetve egy-két érdekesség is. Ilyen volt a parajkrémleves főtt tojással, illetve a laskalepény fasírt formában elkészítve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!