Közélet

2010.05.27. 20:47

Veterán űrcowboyok látogatóban

Űrnagyhatalom volt egy napig Kecskemét: kilenc űrhajós látogatott tegnap a városba. Harminc évvel ezelőtt lőtték fel Bajkonurból a Szojuz–36-ot, fedélzetén Valerij Kubaszovval és Farkas Bertalannal.

Galambos Sándor

Baráti társaságban ünnepli űrutazásának 30. évfordulóját Farkas Bertalan. A fent eltöltött nyolc napjára emlékezve nyolc napos országjárást szervezett. A tudomány és hazánk számára is komoly jelentőséggel bíró esemény megünneplése a kilövés időpontjához igazodik: május 26-án kezdődött és a sikeres földet érésig, június 3-ig tart. Az első magyar űrhajós meghívását Alexej Leonov, Georgi Ivanov, Ivan Bella, Jelena Kondakova, Dr. Loran Acton, Valerij Nyikolajevics Kubaszov, Vlagyimir Remek, Yuri Lonchakov tudta elfogadni.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lebegés A 30 évvel ezelőtt készült felvételen Farkas Bertalan. A kép a kecskeméti repülőkórház folyosóján látható
[/caption]

A program szerdán Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepi üléssel kezdődött, tegnap pedig Kecskeméten jártak az élő legendák. Kilátogattak a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra, sétáltak a főtéren és megnézték a Nemzetközi Kerámiastúdiót.

Probstner János igazgató ismerősként üdvözölte Farkas Bertalant, aki korábban már járt itt. Megnézték a stúdió gyűjteményét, dr. Loran Acton pedig hosszasan elbeszélgetett a művészeti tanulmányaikat jelenleg Kecskeméten folytató amerikai egyetemistákkal és tanszékvezetőjükkel. A vendégek és a házigazdák egyet értettek abban, hogy a stúdióban és a Csillagvárosban folyó kísérletező munka korábban nagyon hasonlított egymásra: a világ szinte semmit nem tudott róla.

Az űrhajósok és családtagjaik kecskeméti látogatása este a Sasfészek vendéglőben, egy kellemes hangulatú vacsorával zárult. Pohárköszöntőjében Farkas Bertalan ellentmondást nem tűrően közölte a vendégeivel: a fütyülős barackpálinkát mindenkinek kötelező megkóstolni.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Alexej Arthipovics Lenov, Farkas Bertalan és Valerij Nyikolajevics Kubaszov Kecskeméten
[/caption]

A csapat a következő napokban Pápára, Pécsre, Nyíregyháza látogat és elmennek Gyulaházára is, Farkas Bertalan szülővárosába. Az évforduló kapcsán a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és Pécsi Tudományegyetem közreműködésével országszerte tudományos és űrrepülés témájú előadásokat szerveznek. Pécs az Európa Kulturális Fővárosa programsorozata keretében látja vendégül két napra az illusztris küldöttséget.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik