Közélet

2010.05.31. 19:14

Elég csak figyelmeztetni?

Úgy tűnik, van hatásuk azoknak a bírságoknak, melyeket a kecskeméti közterület-felügyelet szab ki. A szabálysértőknek ugyanis alig két-három százaléka a „visszaeső”.

Takács Valentina

A kecskeméti közterület-felügyelet munkájáról számolt be a legutóbbi képviselő-testületi ülésen Csíkos Imre, a felügyelet vezetője. Ebből kiderült: tavaly az esetek közel egyharmadánál elegendő volt csak figyelmeztetni a szabálysértőket, ez kellő visszatartó erőnek bizonyult. Helyszíni bírságot akkor róttak ki, ha például egy rossz helyen parkoló autó tulajdonosa nem volt a helyszínen, vagy ott volt ugyan, de a figyelmeztetés sem térítette jobb belátásra.

Összesen 107 millió forint bírságot szabtak ki, igaz, ebből csak 63 millió forint folyt be. Aki viszont nem fizeti be határidőre a büntetést, azt a felügyelet feljelenti. A beszámolóból egyébként kiderült: a befizetési hajlandóság jóval magasabb, mint korábban volt. Ez többnyire az objektív felelősség bevezetésének köszönhető. A közlekedési szabályszegéseknél egyébként látható, hogy sokan egyszerűen nem ismerik a KRESZ-t.

Hetényi István képviselő arra hívta fel a közterület-felügyelet vezetőjének a figyelmét, hogy a bírságok szinte kizárólag autóval kapcsolatosak, ami nem túl szerencsés. Brúszel László úgy fogalmazott: a kecskemétiek részéről nagy az elvárás, hogy rend legyen a városban, így a közterület-felügyelet bevétele nem lehet fő szempont. Adorján Mihály pedig azt mondta: a felügyelő puszta jelenlétével kell a rendet fenntartani, nem pedig a büntetéssel.

Szemereiné Pataky Klaudia alpolgármester arra volt kíváncsi, hogy van-e visszatartó ereje a bírságolásnak, mennyire gyakran találkoznak visszaeső szabálysértőkkel. Csíkos Imre válaszában kifejtette, hogy a megbírságoltaknak mindössze két-három százalékuk az, aki már ismerős a felügyelőknek, tehát bizonyára visszatartó erő a büntetés. Ezenkívül tény, hogy a bírságolt járművek 20-30 százaléka nem is kecskeméti.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kecskeméten előszeretettel állnak be az autók a mozgássérülteknek fenntartott parkolókba
[/caption]

Mint kiderült: túl kevés a közterület-felügyelő ahhoz, hogy a város minden kritikus pontját folyamatosan ellenőrizzék. Hétvégén, éjszakánként is dolgoznak, de csak a belváros kiemelt helyeire tudnak koncentrálni. Ennél több embert pedig már csak azért sem tudnak beállítani a hétvégi munkára, mert a túlórákat utána sem kiadni, sem pedig kifizetni nem tudják.

Kósa József képviselő egy, főként a Petőfivárosra jellemző problémára hívta fel a figyelmet. Ott sok háztulajdonos terméskövekkel próbálja védeni a járda és az úttest közötti füvesített részt, ami nem éppen szerencsés. Csíkos Imre azt mondta: sokan nem értik meg, hogy a terméskövek miatt komoly baleset történhet, és ezek kirakása szabálysértés. Ha szólnak nekik, eltávolítják a köveket, néhány hónap múlva azonban ismét kiteszik.

A beszámoló végén Zombor Gábor polgármester arra kérte Csíkos Imrét, hogy két problémára mielőbb dolgozzanak ki megoldást. Az egyik a köztisztaság, az illegális szemétlerakók kérdése. Az önkormányzat ezek eltakarítására rengeteg pénzt ad ki, holott ezt szívesebben költené a közterület-felügyelet létszámának emelésére. A másik: szülessen egy javaslat arra vonatkozóan, hogy akár műszakszervezéssel vagy más megoldással legyen teljesebb a város éjszakai ellenőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!