Közélet

2009.03.01. 12:37

Dubai Éva, a huszonkét éves keceli főborász

Az ország egyik legkorszerűbb, legfiatalabb borászatának a főborásza mindössze 22 éves. Éva családjában senki sem szőlészkedett, ő azonban vincellér lett.

Barta Zsolt

– Elképedtek a csoporttársaim, amikor megtudták, hogy Kecelen Schindler János – a város korábbi polgármestere, az Öreghegy Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója – főborászi állást ajánl nekem. Az ország egyik legkorszerűbb, legfiatalabb feldolgozója élére egy 22 éves fiatal lányt tenni óriási bizalom, mondja Dubai Éva.

A tinédzser kinézetű törékeny, vékony, kislányos testalkatú hölgy azonban nem ijedt meg a kihívástól. Tavaly végig ott volt a keceli borászat építésénél. Nemes Sándor, a Balatonboglári Állami Gazdaság volt borászati igazgatója szakmai támogatásával, tanácsaival elindította élete első borfeldolgozását. A tét nem kicsi. A cég 114 tulajdonosa 34 ezer hektót – 3,4 millió liter – szeretne az idén jó pénzért értékesíteni, hibázni nem lehet.

Összeszorult a gyomrom

– Az első hetekben a gyomrom is összeszorult, amikor egy-egy probléma megoldásán gondolkoztam. Igaz, hogy kiváló technológiával, a legkorszerűbb gépekkel rendelkezünk, a tulajdonos beszállítók alapanyaga is jó minőségű, de mit ér mindez, ha a borász bizonytalan. A rutin, a tapasztalat nagyon hiányzott az első hetekben – folytatja a keceli borásznő.
A borversenyek és a piac méri meg az Öreghegy pincéjének a termékeit. A kereskedők már megjelentek, s túl vannak az első versenyen is. A kezdet biztatónak látszik a roséjuk ezüstöt kapott a tavalyi Kunszentmiklóson rendezett Miklós-napi borversenyen.[caption id="" align="alignleft" width="200"] Dubai Éva, 2000-ben döntötte le, hogy borász lesz
[/caption]

A gimihez nem volt kedve

Dubai Éva 2000-ben döntötte el, hogy borász lesz. Nem volt kedve a gimnáziumhoz, egy prospektust tanulmányozva jelentkezett a kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnázium és Szakközépiskolába, ahol vincellér képzést indítottak.
Hogy honnan jött az indíttatás, nem tudni, egy biztos, a keceli családban furcsa módon senki sem foglalkozott borkészítéssel.
– Tizenhét éves voltam, amikor először magunk készítettünk bort az osztálytársaimmal, a környéken régóta honos népszerű ezerjóból. A legszebb emlékem azonban nem ehhez, hanem a cserszegi fűszereshez kapcsolódik – idézi fel az évekkel ezelőtti történetet Éva. Otthon egy mini borászatot alakítottam ki, meg volt minden eszközöm, hogy a szakmát gyakorolhassam. Úgy döntöttem, hogy egy igazi tipikus magyar szőlőből, a cserszegiből készítek nedűt. Egy baráti családtól kaptam egy mázsa gyümölcsöt.

A város borát készítette el

Válogatva szüreteltük a fürtöket. A 18 mustfokos alapanyag nagyon jó volt, minden megadatott ahhoz, hogy egy jó italt készíthessek belőle. Aztán bejött, amiről álmodni sem mertem volna: szinte gyerek fejjel nagyon jó eredményt értem el. 2004-ben a helyi versenyen az én cserszegi boromat választotta a zsűri Kecel város borának. Az akkori polgármester, Schindler János maga nyújtotta át nekem az elismerést. Akkor ő azt hitte, hogy a családból valaki az én nevemben indult, hogy így szerezzen nekem elismerést. Szerencsére tévedett a főnököm.
De a nedű a szomszéd vár – Kiskőrös – versenyén is elhozta a legfényesebb érmet. 2005-ben a keceli Országos Borversenyen 81,6 pontosra minősítette a mintámat a zsűri, mely kiváló eredménynek számított a nagynevű borászok között.

Egy középiskolai nemzetközi versenyen is aranyat hozott a cserszegi – emlékszik vissza Éva az első sikereire. Talán ezek hozták meg az önbizalmát, és miután letette a technikusi vizsgákat, jelentkezett a Corvinus Egyetem borász üzemmérnöki szakára, ahol tavaly üzemmérnöki diplomát szerzett. Most ideiglenesen befejezte az iskolai képzést, de a tanulást nem hagyta abba. Az üzem működését kell átlátnia, s a posztján csak akkor lehet sikeres, ha a szakma csínját-bínját a gyakorlatban elsajátítja.

– Óriási felelősség van a vállamon, 104 család bízik bennem. A bort most kell bevezetnünk a piacra egy olyan időszakban, amikor a vevőknek egyre kevesebb a pénzük. Ráadásul ez a termék bizalmi termék. Ha csak egy borunkban is csalódik a vásárló, akkor lehet, hogy örökre elvesztettük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!