Közélet

2008.11.13. 09:51

A tőke figyelme mindenre kiterjed

Ha hinni lehet a rangsornak, Kecskemét a tőkevonzó képességet erősítő hatékony jogalkotás tekintetében a hatodik a megyei jogú városok között.

B. F. I.

Egy gazdasági és közigazgatási tanácsadással foglalkozó magáncég, a budapesti IR Consulting (IRC) Kft. közzétette annak az elemzésnek a végeredményét, amelyben megvizsgálta, hogy az  önkormányzatok mennyire tudatosan élnek a helyi jogalkotási és szabályozási lehetőségeikkel annak érdekében, hogy településük tőkevonzó képessége minél jobb legyen.

Úgy találta, hogy ez a tevékenység Veszprémben a leghatékonyabb, Zalaegerszegen pedig a legkevésbé hatékony, 21 megyei jogú várost vizsgálva. A tizenkilenc megyeszékhely mellett további négy megyei jogú városunk van, de Salgótarjánból és Szolnokról nem sikerült adatot szerezniük.

A listavezető utáni további sorrend: Kaposvár, Szekszárd, Győr, Székesfehérvár és Kecskemét. Bács-Kiskun székehelye tehát olyan városokat előz meg, mint például Pécs (9), Miskolc (11), Debrecen (12), Szeged (13) és Békéscsaba (14).

Kolejanisz Márk, az IRC ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy nem a kiritika volt a céljuk, hanem a figyelem ráirányítása a menedzserszemléletű szabályozásra.

A rendeletekkel és határozatokkal a megfelelő hatásvizsgálatok után nem csak reagálni kell a problémákra, hanem megelőzni azokat. Az élmezőnyben helyet foglaló önkormányzatok az áltagosnál kevesebbszer változtatták meg költségvetésüket, az uniós pályázatokról általában képviselő-testületi szinten döntöttek, s kiemelten foglalkoztak saját vagyonszabályozásukkal.

A cég honlapján olvasható elemzés szerint a „jogalkotás-hatékonysági index" alapján állították fel a rangsort, s az OECD és az Európa Bizottság által kidolgozott modellekre hivatkoznak.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik