Közélet

2008.10.09. 13:48

Két szomszédvár, két cég, egy ember

Októbertől új ügyvezető igazgató irányítja a Petőfi Lap- és Könyvkiadó Kft.-t. Dr. Tóth Miklós igazgató maradt a békéscsabai Népújság Kft.-nél is. A kettős feladatról is kérdeztük az új cégvezetőt.

Tapodi Kálmán

– A 60. születésnapján kérték fel a Petőfi Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatói posztjának betöltésére. Ilyen meglepetésre számított?
– Nem számítottam rá, de nagyon jólesett. Megtiszteltetésnek tartom, hogy hatvanévesen ilyen feladatot kaptam. Főleg, ha hozzáteszem, hogy Békéscsabán, a Népújság Kft.-nél az igazgatói megbízásom is megmaradt.

– Életútját nézve: a vasúti sínektől hosszú út vezetett a kiadóvezetői posztig. Mesélne pályájának legfontosabb állomásairól?
– Egy kis Somogy megyei faluból származom, bár Hencse neve a golfozók között egyre ismertebben cseng. Gimnáziumba Barcsra jártam, bejáróként naponta közel 80 kilométert utaztam vonattal. Ezt követte 27 hónap a határőrségnél. Leszerelés után a MÁV-nál pályamunkásként dolgoztam, közben a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára jártam. Munka, tanulás, család közt kellett a napot jól beosztani. Három év vasút után polgári védelmi törzsparancsnok, rendész, gazdaságpolitikai tanácsadó, majd munkaügyi osztályvezető lettem a Kaposvári Ruhagyárban. 1989/90-ben kereskedelmi igazgatóként dolgoztam, majd 1990. június 1-jén kerültem az Axel Springer- Magyarország Kft. Somogy Megyei Irodájához, hirdetésvezetői beosztásba. Itt nemsokára hirdetési koordinátori feladatot is kaptam, majd 1992 májusától felkértek Békéscsabán, a Népújság Kft. ügyvezető igazgatói feladatainak ellátására.


– Milyen elképzelésekkel érkezett Bács-Kiskunba? Vannak-e már konkrét tervei a céggel kapcsolatban?
– A Petőfi Lap- és Könyvkiadó Kft. nemcsak egy szomszédvár, hanem a Népújsághoz hasonló önálló gazdálkodó egység, és ugyanúgy az Axel Springer cégcsoport tagja. Volt és van rálátásom a társaság működésére. Meg kell erősíteni a Petőfi Lapkiadó rangjának megfelelő helyet a megyék között, és a Springeren belül egyaránt. Az egytermékesből mára többtermékes kiadóvá vált a cég, és ott van a piaci szegmens valamennyi területén. A jövőben is kiemelt szerepet kap ezzel együtt a Petőfi Népe mint napilap és természetesen az egyre nagyobb ismertségnek és népszerűségnek örvendő Baon.hu internetes portálunk.

– Mi az, ami sikeres projekt volt Békésben és szeretne Bács-Kiskunban is megvalósítani?
– Ez oda-vissza érvényes. Biztos mindkét helyen van olyan jól bevált projekt, ami hasznosítható. Mindez majd a napi munka során, az egyes részlegek áttekintését követően kristályosodik ki. Nagyon bízom abban, hogy a kölcsönös előnyöket jól ki tudjuk használni.

– Naponta ingázik majd Békéscsaba és Kecskemét között?
– Nem. Ilyen közlekedési viszonyok mellett nem is lehetne. De nem ez az ok elsősorban. Itt most sok munka vár rám, nagyobbrészt Kecskeméten és a megyében töltöm az időmet. Már sikerült is lakást bérelni, hogy ez ne legyen gond.

– Elődje, Gazsó László az ügyvezetői poszt mellett főszerkesztője is volt a lapnak. Mindkét pozíciót átvette?
– Ezt a feladatot már nem mertem volna vállalni. Egyelőre két felelős szerkesztő irányítja a szerkesztőségi munkát, mint az impresszumból is kiderül. A főszerkesztő személyéről év végén várható döntés a tulajdonosok részéről.


– Mire a legbüszkébb az Axel Springernél eltöltött időszaka alatt? – Elmúlt már 18 éve, hogy az Axel Springer cégcsoport tagja vagyok. Én voltam az első munkavállaló, aki más megyéből, mint már kiderült: Somogyból vállaltam családdal együtt – feleség és két gyerek – az átköltözést. Sokan nem értették akkor, hogyan lehet Kaposvárról Békéscsabára költözni. Ma már, ennyi év után egész másként gondolkodnak erről az emberek. Mire vagyok még büszke? Az elért gazdasági eredményekre, hiszen már a második helyre jött fel a Népújság a nyolcmegyés Springer családnál, piacvezető a Beol.hu internetes portálunk, és számos színvonalas magazint tudunk felmutatni. A Népújság Kft. – egyedüliként az országban – hatszoros Vasvári Pál-díjas kiadó, és sorolhatnám az elismeréseket. Személyes elismerésnek tartom, hogy sajtójogot taníthatok a Tessedik Sámuel Főiskolán, és a Békés Megyei Horgászszövetség Jogi Bizottságának lehetek az elnöke, továbbá jó néhány felkérésnek teszek még eleget. Természetesen mindemellett időt kell szakítani másra is, közte az elmaradhatatlan csabai kolbásztöltésre is.

[caption id="" align="alignleft" width="199"] Tóth Miklós: itt most sok munka vár rám
[/caption]– Felfedezte-e már Kecskemétet, illetve a legjobb horgászvizeket?
– Értem a célzást. Bár sokszor jártam már Kecskeméten, még igazából nem volt idő felfedezni, de néhány horgászvíznek azért már utánanéztem. A Békés Megyei Hírlapban több mint tíz éve hetente van horgászhíradó. Szeretném, ha a Petőfi Népe szolgáltatása is bővülne ezzel. A nagyszámú megyei horgász megérdemli, hogy rendszeresen kapjon információt a szövetség és az egyesületek életéről, a versenyekről és az eredményekről.

– Békéscsabán van az otthona, de lehet, hogy idővel kecskemétivé válik?
– Békéscsabán azt mondják: akkor lesz valaki csabai, ha kolbászt tölt, pálinkát főz(et), és kerékpárt vásárol. Két éve ezeknek a feltételeknek eleget tettem, tehát végleg befogadtak. Kíváncsian várom, Kecskeméten milyen feltételeknek kell megfelelni...

Közelkép

1948. szeptember 25-én született Hencsén.

1967-ben érettségizett a barcsi gimnáziumban.

1970–1973 vasúti pályamunkás.

1973-tól a kaposvári ruhagyárban dolgozott különböző beosztásokban.

1977-ben szerzett jogi diplomát Pécsett.

1989-től kereskedelmi igazgató egy kaposvári nagykereskedelmi bt.-nél.

1990-től hirdetésvezető az AS-M Kft. Somogy Megyei Irodájánál.

1992-től a békéscsabai Népújság Kft. ügyvezető igazgatója.

2008. október 1-jétől a Petőfi Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Nős, felesége testnevelő tanár. Két gyermek

– Miklós (1974), Ildikó (1981) – édesapja. Unokája, Jázmin 13 hónapos.

 

1967-ben érettségizett a barcsi gimnáziumban.

1970–1973 vasúti pályamunkás.

1973-tól a kaposvári ruhagyárban dolgozott különböző beosztásokban.

1977-ben szerzett jogi diplomát Pécsett.

1989-től kereskedelmi igazgató egy kaposvári nagykereskedelmi bt.-nél.

1990-től hirdetésvezető az AS-M Kft. Somogy Megyei Irodájánál.

1992-től a békéscsabai Népújság Kft. ügyvezető igazgatója.

2008. október 1-jétől a Petőfi Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Nős, felesége testnevelő tanár. Két gyermek

– Miklós (1974), Ildikó (1981) – édesapja. Unokája, Jázmin 13 hónapos. Tóth Miklós: itt most sok munka vár rám -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!