Közélet

2008.07.26. 11:11

A Barátok köztből a színfalak mögé

Reflektorfényből a háttérbe vonult Sárosi Gábor, a Barátok közt egykori Vadász Ferije. 2005-2006-ban szerepelt a sorozatban. Jelenleg diák-színjátszóköröket vezet és rendez Kecskeméten. A népszerűség nem hiányzik neki.

G.K.

A sokak által kedvelt sorozat egykori asztalos fiúja a Kada Elek középiskolában, az ÁFÉOSZBAN, és a Katona-gimiben alakított színjátszókört.

- A diákokkal a Barátok közt után kezdtél el foglalkozni?
- A középiskola elvégzése után – Bodolay Gézának köszönhetően - a kecskeméti színháznál kezdtem dolgozni, és ezzel párhuzamosan visszajártam az egykori iskolámba, a Katona gimibe rendezni. Jelenleg három suliban mintegy 50 fővel foglalkozom, ez csoportonként körülbelül 15 főt jelent, ami éppen optimális. Saját szerzeményeket, illetve ismert drámaírók műveit is színpadra állítjuk. A próbák szeptembertől decemberig zajlanak, a bemutató pedig általában tavasszal van.

- Az írást mikor kezdted?
- Még a középiskolában írtam meg az első darabomat, amit az csoporttársaimmal mutattunk be. A sikeren felbuzdulva folytattam. Eddig összesen hat művemet mutattuk be. A legutóbbi, a Hypnosis, a regionális színjátszó fesztiválon arany minősítést kapott, a négy benne játszó lány osztottan megkapta a legjobb női színész, a darab a legjobb zeneválasztás díját, én pedig rendezői díjat kaptam. Egy másik darabom, a Megkeseredett hajnal, ugyanezen a fesztiválon ezüst minősítést kapott, és meghívták több rendezvényre. Ezek a művek egyébként a kísérleti színház kategóriájába sorolhatóak. Alternatív témákat dolgoznak fel, néha szürreális, abszurd formában. Szeretek új dolgokat kipróbálni, ki nem taposott utakat járni.

- A darabok kiválasztásánál vagy esetleg az írásnál mennyiben veszed figyelembe a csoport összetételét, a karaktereket?
- Soha nem írtam csoportra darabot. Először mindig a szövegkönyv születik meg, amihez kiválasztom a szereplőket. Ha viszont ismert írók műveit állítjuk színpadra, akkor olyat választok, ami igazodik az adott színjátszókör összetételéhez és érdeklődéséhez.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Sárosi Gábor
[/caption]- Milyen a színészutánpótlás Kecskeméten?
- Szerintem Kecskeméten nagy igény van a színjátszásra, és szerencsére egyre több iskola ad teret az ilyen jellegű szakköröknek. Egyébként a színjátszóköreim - az iskolák vezetőségének köszönhetően - nyitottak, több intézményből is átjárnak diákok. Utánpótlást pedig bőven produkál a város. Az elmúlt pár évben, csak az általam ismert csoportokból, több, mint tíz színjátszó tanult tovább ezen a pályán, a színművészeti egyetemen vagy színi akadémiákon, és úgy gondolom, rövid időn belül hallani fogunk róluk. Nagyképűség nélkül állíthatom: a kecskeméti színjátszókat ismeri a drámával foglalkozó szakma az országban. Ez nagyban köszönhető ez édesanyámnak, Orbán Editnek, aki drámatanárként dolgozik és nagyon sokat tett az eredményekért, amiket a kezünkben tudhatnak. Akik pedig az elmúlt években csak kipróbálták magukat ezen a pályán, és teljesen más területen mozognak, ők mind mai napig emlegetik a színjátszós éveket. Azt mondják: most látják igazán: milyen hasznos is volt az, amit itt tanultak.

- Szeptembertől mivel készültök?
- Annyi biztos, hogy beindul a munka friss erővel, nagy reményekkel. Hogy melyek a bemutatásra váró darabok, még nem tudjuk, hiszen látnom kell a csoportok összetételét. Ezután alapozó munka kezdődik: tréningezünk, készségfejlesztő drámajátékokat játszunk, beszédtechnikát tanulunk, énekelünk, szóval a színészet minden területét érintjük, eljutva odáig, hogy színpadra lépjünk. December-január környékén kezdünk el egy darabot próbálni. Jövőre pedig ismét szeretnénk ott lenni a regionális színjátszó fesztiválon.

- Egy éven keresztül a legnépszerűbb hazai szappanopera szereplője voltál. Nem hiányzik a népszerűség?
- Nem. Most már szerencsére a főtéren is végig tudok úgy menni, hogy nem szólongatnak meg az emberek. Az látszik az arcukon, hogy sejlik nekik, hogy valahonnan ismernek, de ennyi. És ez nagyon jó. Nem tartozom azok közé, akik élvezik a „sztár” rivaldafényt. Másrészt a végcélom az, hogy drámatanár lehessek, és a szakmai visszajelzések is azt igazolják, hogy jó úton haladok.

Sárosi Gáborral természetesen a Barátok köztben eltöltött egy évéről, az ott szerzett tapasztalatairól is beszélgettünk. Az interjú azon részét is hamarosan olvashatjátok itt a Baon.hu-n.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!