Közélet

2008.01.22. 18:05

Óriásbuborék Halas belvárosában

Elkészült és már birtokba is vették a diákok az új, fedett műfüves sportpályát Kiskunhalason, a Szilády Áron Református Gimnáziumban. A hivatalos átadás holnap (csütörtök) lesz. A beruházás értéke több, mint 30 millió forint.

Pozsgai Ákos

Sokan a csodájára járnak a helyiek közül a belváros szívében, a Szilády Áron Református Gimnázium sportudvarán álló óriásbuboréknak. A rendhagyó, a műemléki környezetbe nem feltétlenül illő építményről megoszlott a helyi építész szakemberek véleménye, ezért is csúszott néhány hónapot a beruházás befejezése. Az építkezés tavaly nyáron kezdődött el, és a napokban végre felkerült az új műfüves sportpálya fölé a speciális technikával felfújt műanyag ponyvatető.

A gimnázium már évekkel ezelőtt kinőtte az eddigi tornatermét, de egy új tornacsarnok építése legalább 200 millió forintba kerülne, amire egyelőre nincs pénze az intézménynek. Ezért döntöttek a felfújható óriásbuborék mellett, amit aztán minden tavasszal lebontanak, majd ősszel, az esős időszak beállta előtt újra felállítanak. Ezzel tíz évre sikerült megoldani ezt a problémát – mondta el Bödecs Pál, lelkész-főigazgató.

A mintegy ezer négyzetméternyi műfüves pályát befedő tetőszerkezetet meleg levegővel fújják fel, így akár 18 fokra is felmelegíthető a csarnok. Az építmény nyitva áll a város lakossága és más oktatási intézmények előtt is. A gimnázium vezetői azt remélik, hogy a bérleti díjból valamennyi visszajön a beruházás árából.

Az intézményben még az idei tanévben felújítják a régi tornaterem öltözőit és a hozzátartozó kiszolgáló helyiségeket. További pályázatok vannak készülőben, így a közeljövőben műanyag borítással fedik be a sportudvaron a futópályát és a kézilabdapályát. Folytatódik az iskola épületének belső felújítása. Korszerűsítik a fűtésrendszert és a tervek között szerepel a tetőszerkezet teljes cseréje is.

Címkék#oktatás

Ezek is érdekelhetik