Közélet

2007.12.05. 09:56

Tízből egynek fizetni kell

Folyamatosan zajlanak a 2007-es gázártámogatási igények ellenőrzései az államkincstárnál. Tíz százalék körüli a jogosulatlan, rosszhiszemű igénylők aránya.

M.A.

A Magyar Államkincstár két körben ellenőrizte a 2007-re beadott gázártámogatások jogosságát. A Dél-alföldi régióban több mint 23 ezer igénylő adatait ellenőrizték a novemberben kezdődött, úgynevezett második körben. Az ellenőrzések során az igénylőlapokon feltüntetett nettó jövedelmek és egyéb adatok hitelességét vizsgálták.

Az adategyeztetésre felkért ügyfelek egy része elbizonytalanodott: beadhatja-e jövő évi, 2008-as igényét addig, amíg adatainak ellenőrzése zajlik. Sokan ugyanis megijedtek: ha december folyamán nem érkezik meg a hivatal válasza a támogatás jogosságáról, akkor csak késve tudják igényelni a jövő évi gázártámogatást. 

– A régióban túlnyomó részben lezárultak az ellenőrzések, az értesítések már az iratkészítés és postázás szakaszában vannak. A jövő hét végéig minden ellenőrzött ügyfelünk kézhez kapja a levelet, melyben értesítjük az ellenőrzés végeredményéről. Azok az igénylők, akiknél mindent rendben találtunk, a borítékban az értesítés mellett megtalálják a jövő évi igénybejelentőt és a tájékoztatót is - mondja dr. Sztán György, a Magyar Államkincstár Dél-alföldi Régió Családtámogatási Irodájának vezetője.

Azokat az igénylőket, akiknél az adategyeztetés során eltérést talált a hivatal, jegyzőkönyvben értesítik az adatok eltéréséről vagy hiányosságáról. A jegyzőkönyvben megállapított eltérésekre az igénylőnek öt napon belül van módja észrevételt tenni a területileg illetékes államkincstár felé.

– Ha valakiről a vizsgálódás során egyértelműen bebizonyosodik, hogy rosszhiszeműen vette igénybe a gázártámogatást, akkor egy megszüntető határozattal megvonjuk a támogatást az érintett ügyféltől, és a jogosulatlanul felvett támogatás összegét vissza kell fizetnie a kincstárnak. Azoknál az ügyfeleknél, akik határidőre nem tettek eleget ez adategyeztetési felhívásnak, szintén megvontuk a támogatást. Ezekben az esetekben természetesen az ügyfél nem adhat be igénylést 2008-ra. - ismerteti a szankciókat Sztán György.

Az adategyeztetési vizsgálatok megállapították: az igénylőlapok mintegy tíz százaléka az, ahol egyértelműen valótlan adatokat tüntettek fel az ügyfelek. Ezen felül vannak még igénylők, akiket az ellenőrzés során további adatok megadására vagy hiánypótlásra szólított fel a hivatal. Ezen hiánypótlásos ügyek lezárultával lehet majd pontos adatokat megtudni arról, mennyi volt tulajdonképpen a jogosulatlanul felvett támogatások száma.

A jövő évi igénylésekkel kapcsolatban a szakember elmondta:  A tavalyi évhez hasonlóan a december 31-ig támogatást igénylők már január egytől, ezt követően pedig az igénybenyújtást követő hónap első napjától tudják érvényesíteni a támogatásokat a szolgáltatói számlákon. Eddig mintegy 110 ezer gázártámogatási kérelem érkezett be a régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!