Közélet

2007.06.21. 10:00

Egyéjszakás múzeumi retro-kaland

Amikor nejloning feszült az orkán kabát alatt, és a varia polcon színes üveg halacskák ásítoztak, és az NDK-ból hozott bakelit lemezről az éjszakába recsegett a lávmitendör – nos, abba a korba kanyarodhatnak vissza mindazok, akik a múzeumok éjszakáján felülnek a kecskeméti retro-buszjáratra.

R. J.

Nyolc helyszín között zötyög, csörög, zörög június 23-án kora estétől hajnalig az öreg Ikarusz és nem kevésbé retro társa, a Rüsselsheimi ajándékbusz.
A tavalyi múzeumok éjszakájának sikerén fellelkesülve, amikor több ezren keresték fel a kecskeméti kiállítóhelyeket, idén tovább szélesedett a kínálat: mintegy ötven órányi program várja a kultúrkalandorokat a hírös városi múzeumok összefogásának köszönhetően.

Az idei téma a retro. A kiállítóhelyek karakterüknek megfelelően egy-egy szeletét mutatják be az 50-es, 60-as éveknek. Mi foglalkoztatta az embereket? Milyen volt a lakáskultúra és az öltözködés? Milyen vicceket meséltek? Hogyan szórakoztak? Mindezt tudományos alapossággal, szórakoztató, népszerű stílusban.

– Rengetegen kérdezgettek bennünket az elmúlt hetekben arról, hogy milyen lesz az idei múzeumok éjszakája – meséli Lóránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény vezetője, a szombati kultúrkaland egyik fő szervezője. – Reméljük, hogy az erotika jegyében, többek között aktfestéssel töltött tavalyi esemény után sokak érdeklődését felkelti az idei téma is, amikor arra keressük a választ, hogy vajon miért nagy divat a retro. Csupán hamis nosztalgia lenne? Vagy az akkor fiatal, mára nagypapa korú generáció nem tud elszakadni hajdan volt fiatalságától? Esetleg arról van szó, hogy a társadalom az utolsó karakteres, tárgykultúrájában, zenei ízlésében, divatjában egységes korszakban próbálja újra megtalálni önmagát? Azt reméljük, hogy közelebb visz a válasz megtalálásához, ha szembesítjük önmagunkat, a tárgyakat és a művészetet. Ezért berendezünk egy igazi retro lakás belsőt: csőbútorral, műanyagbúrás állólámpával, suba szőnyeggel, bakelit lemezjátszóval. Ebben az elképzelt lakásbelsőben állítjuk ki fe Lugossy László képeit és filmjét, akit arra kértünk, idézze fel, hogy milyenek voltak számára a ''60-as évek.

A gyűjtemény igazi meglepetésre is készül: csak erre az éjszakára megnyitják a Klapka-ház nagyközönség által még sosem látott részét.
– Rom kocsmát rendezünk be ebben az épületrészben, ahol ki-ki saját kontójára megkóstolhatja az igazi, szódás fröccsöt, a Kőbányai sört, és kipróbálhatja a kuglit – mondja Lóránd Klára.

Címkék#kultúra

Ezek is érdekelhetik