Közélet

2007.04.05. 18:20

Baján altatják, Kalocsán pedig műtik a beteget a jövőben?

A jelenlegi számok szerint a bajai kórház halálra van ítélve – fogalmazott Révfy Zoltán a kistérségi polgármesterek tegnapi tanácskozásán.

K. T.

 – Egymilliárd forintot kellene betenni, hogy az eddigi színvonalon működhessen az intézmény. A finanszírozás a korábbi 68 százalékára esik vissza – tette hozzá Baja első embere.

Annak kapcsán került szóba a kórház helyzete, hogy Kovács Antal csátaljai polgármester indítványozta: írjanak tiltakozó levelet az egészségügyi miniszternek. Lógó András a sükösdi képviselők lépését idézte fel: a nagyközség ugyanis felterjesztési jogával élve kereste meg a tárca vezetőjét, hogy változtassa meg a beutalási rendet.

Mint arról beszámoltunk: Sükösd az új kiosztás szerint a sebészeti és a belgyógyászati ellátásában a kalocsai kórházhoz tartozik.
Hasonló helyzetbe került Nemesnádudvar és Érsekhalma is. Márpedig mindhárom település számára a bajai intézmény lenne a kedvezőbb. A hagyományok és a közlekedési feltételek is emellett szólnak.

Sziegl Zsuzsanna főigazgató főorvos korábban kijelentette: a bajai kórház változatlanul fogadja a három településről beutaltakat.
Ám a helyzet furcsa, hiszen Kalocsa megkapja a területi szorzót, miközben a betegeket Baja látja el. Jellemzi a kuszaságot, hogy az említett települések lakói a területi ellátási kötelezettség alapján az aneszteziológiai ellátásra Baján jogosultak.

– Akkor itt kellene altatni, és Kalocsán műteni a sükösdi beteget? – vetődött fel a költői kérdés a települési vezetők fórumán. Ennek kapcsán egyébként a bajai önkormányzat perre megy a Molnár-csomag ellen. A kistérség pedig a sükösdi példát követve felterjesztési jogára hivatkozva kívánja megváltoztatni a szabályozást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!