Kék hírek, bulvár

2012.03.09. 18:06

Börtönt kért az ügyész a dühöngőszobás igazgatónőre

Végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását kérte perbeszédében az ügyész a Juhar Utcai Szakszolgálati és Gyermekvédelmi Intézmény 28 dolgozója ellen folytatott büntetőeljárásban a korábbi igazgatónővel, Kimpián Ildikóval szemben. Mellékbüntetésként foglalkozástól eltiltást kezdeményezett dr. Göblyös Péter.

N. N. M.

A vád képviselője több órán keresztül olvasta fel 84 oldalas perbeszédét a pénteki tárgyaláson. Végrehajtandó büntetést egyedül Kimpián Ildikó esetében kezdeményezett. A büntetőügy további 5 szereplőjénél felfüggesztett szabadságvesztést, 3 vádlottnál „részfelmentést”, 4 vádlott esetében felmentést, a többieknél pedig pénzbüntetést indítványozott. Amennyiben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélnék Kimpián Ildikót, akkor 2 hónap és – a halmazat miatt – 7 év 6 hónap között lenne a büntetése.

Dr. Göblyös Péter szerint Kimpián Ildikó az „elkülönítő helyiség”, a „dühöngő szoba” létrehozásában, kialakításában meghatározó irányító, vezető szerepet játszott. Utalt az ügyész a sértettek nagy számára, és arra, hogy fogyatékos ellátásban lévő, kiszolgáltatott helyzetű gyermekek, illetve fiatal felnőttek sérelmére, hosszabb időn keresztül követték el a bűncselekményeket.

– A büntetőtörvénykönyv egyértelműen fogalmaz akkor, amikor meghatározza, hogy aki mást személyi szabadságától megfoszt, az bűntettet követ el – mondta perbeszédében az ügyész. – Álláspontom szerint a vádlottak azzal a magatartásukkal, hogy a sértetteket bezárták, vagyis a belülről kilinccsel nem rendelkező ajtót a sértettekre rácsukták, illetve a helyiségből nem engedték ki őket, megvalósították a tényállást.

Az ügyész arra is utalt, hogy véleménye szerint a hónapokig tartó tárgyalássorozatban meghallgatott tanúk igazolták a vádat. Azt, hogy a helyiséget büntetésként, illetve fegyelmezési céllal használták az intézményben. Az ügyészség szerint az is kétséget kizáróan bizonyítható, hogy a vádbeli időpontokban, a vádban feltüntetett sértettek esetében a vádlottak nem megfelelő módon kezelték a helyzetet. Amihez jelentősen hozzájárult felettesük, Kimpián Ildikó vezetői tevékenysége.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Letöltendő börtönt kért az ügyész Kimpián Ildikóra
[/caption]

Az elsőrendű vádlott – egyúttal további három vádlott – ügyvédje a védőbeszédében ezzel szemben azzal érvelt, hogy véleménye szerint a jogszabályi háttér az intézményben lehetővé tette az elkülönítő alkalmazását, mert nem volt erre vonatkozó szabályozás. A vádlottak – köztük Kimpián Ildikó is - jóhiszeműen jártak el. Az elkülönítések minden alkalommal indokoltak voltak, mert csak az ön és közveszélyes állapotba került gyerekeknél alkalmazták ezt. Az ügyvéd álláspontja szerint a társadalomra nézve nem volt veszélye az intézmény falain belül történt elzárásoknak. Ezért a négy vádlott felmentését indítványozta.

Hétfőn újabb ügyvédek mondják majd el védőbeszédeiket, és az utolsó szó jogán a vádlottak is szót kapnak. Amennyiben sikerül befejezni aznap a perbeszédeket, akkor március 20-án ítéletet hirdethet a büntetőügyben dr. Endrényi Mónika bírónő.

N. N. M. Letöltendő börtönt kért az ügyész Kimpián Ildikóra -->

Ezek is érdekelhetik