Kék hírek, bulvár

2010.08.16. 16:14

Zuschlag titkára holnap kezd a börtönben

Holnap reggel bevonul a kecskeméti börtön Mátyási utcai épületébe Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja. Megkezdi két éves szabadságvesztése letöltését, miután néhány hete visszavonta korábbi fellebbezését.

N. N. M.

Ahhoz képest, hogy Zuschlag János egykori MSZP-s országgyűlési képviselőt nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, személyi titkára, Lados István meglepően csekély büntetést kapott. Ennek alapvetően két oka lehet: egyrészt mert Lados vallomására épült a vád, másrészt pedig kiváló munkát végzett a személyi titkár kecskeméti védője. Ez utóbbit azonban nem kívánta kommentálni Gömöri Tibor ügyvéd.

- Véleményem szerint nincs esély arra, hogy a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla megváltoztassa a Zuschlag ügy minősítését. Azaz várhatóan bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény marad a cselekménysorozat – indokolta Gömöri Tibor, hogy miért döntött ügyfelével közösen a büntetés megkezdése mellett. Ami még a két évhez képest is viszonylagosan csekély lesz, ugyanis Lados István mintegy négy hónapot már töltött előzetesben. Majd házi őrizetbe került és külön engedéllyel közlekedhetett a tárgyalás sorozat alatt a kecskeméti bírósági épületéig. A házi őrizetben eltöltött időt is a legkedvezőbben számította be dr. Fodor Endre bíró: négy nap felel meg egy nap börtönbüntetésnek.

- Körülbelül 13 hónapig lesz Lados István börtönben – számolgatott Gömöri Tibor. Aki megerősítette, hogy azért is volt fontos a személyi titkárnak a büntetés minél előbbi megkezdése, mert 2011-ben felsőfokú tanulmányait szeretné megkezdeni.

Bulvárlapok információi szerint Lados István az emlékiratait tervezi megírni a Zuschlag-ügyről a következő hónapokban.

- Erre a kérdésre nem tudom a választ, de ha tudnám is, felhatalmazás hiányában, nem felelhetnék önnek – tért ki a kecskeméti védő. Gömöri úgy véli, hogy a kerepestarcsai személyi titkár vélhetően nem Kecskeméten, és nem is Bács-Kiskun megyében lesz börtönben. Keddi kecskeméti bevonulását követően, a büntetés-végrehajtási gyakorlatnak megfelelően lakóhelye közelébe, talán éppen Budapestre szállítják majd.

Ezek is érdekelhetik