Kék hírek, bulvár

2009.02.09. 10:19

A szombati munkahelyi baleset részletei

Szörnyű munkahelyi baleset történt szombaton Kecskeméten. Egy apának - miközben a keze leszakadt -, azt is végig kellett néznie, ahogy imádott fia meghalt mellette.

Noszlopy

A 44 éves Á. Márk egy Kecskeméthez közeli vállalkozó mezőgazdasági gépszerelője. Szombat délben csak rövid időre ugrott be a Józsa-benzinkúttól nyíló, Vándor utcai telephellyel szemben lakó főnökéhez A. Józsefhez, akivel azután beindítottak egy szerelés alatt álló traktormotort.

Közben odaért az apa 17 éves fia is, az ifjabb Á. Márk, aki érdeklődve nézte a javítást. Senki sem számított arra, ami ezután történt. A próbapadon járatott traktormotor – egyelőre azt feltételezik, hogy talán az adagoló hibája miatt – felpörgött és a lendkereke szétrobbant. Az egyik repeszdarab iszonyatos erővel vágódott a kamasz fiú hasfalához, és valósággal kettévágta. Azonnal szörnyethalt az apja szeme előtt, akinek pedig csukló felett vágta le a jobb kézfejét egy másik fémdarab. A mentő kiérkezéséig eszméleténél volt a gépszerelő, aki főnöke feleségének könyörgött: hagyják őt meghalni, elmegy a fia után.

Mindeközben Á-né Katalin anyai szíve mintha csak megérezte volna négy kilométerrel arrébb, alsó-lajosi tanyájukon Márk szívének utolsó dobbanását. Hallotta, ahogy szirénáznak a főúton a mentők. A 40 éves édesanyának nem szólt  még senki sem, mégis kisebbik fiával, a 6 éves Szabolccsal rohant a birtok felé. Kereste a szeretteit, ahol rémülettel töltötte el, hogy rendőrautók sorakoznak az utcában. A nyomozást irányító Polyák Zsolt őrnagy, bűnügyi osztályvezető tájékoztatta a szörnyű balesetről. Iszonyatos, mindenki számára szörnyűséges percek következtek…

– Mit tettetek vele? Ki adja nekem vissza a csodálatos kisfiam? – zokogott sírástól fuldokló, elcsukló hangon az édesanya.

Még úton volt a mentő a megyei kórház felé, és vitték magukkal a levágott kézfejet is, amikor már riadóztatták az országos hírű kecskeméti kézsebészeket. Kertész Gábor kézsebészeti részlegvezető főorvos a szabadnapján ment be a műtőbe kizárólag azért, hogy minden tudásával segítsen a gépszerelőn. Két orvos Márk karja, kettő a kézfeje megmentéséhez fogott hozzá, majd egyesült a két team, és kezdődhetett a négy szakember – Kertész doktor, Kovács János kézsebész szakorvos, az ügyeletvezető Tege Antal főorvos, Pócs Levente ortopéd traumatológus szakorvos - összehangolt műtétje.

Szemmel szinte nem is látható, milliméteres képleteket – artériát, ereket, idegeket, izmokat – varrtak össze egyesével. A mintegy harminc képletet órákon keresztül, hajszálnál vékonyabb, sokszor annak csupán a tizedét elérő fonállal varrták össze. A műtétben részt vettek még Holló Ilona főorvosnő, Petró Zoltán aneszteziológus orvos, Beregszászi Melinda asszisztensnő, Fülöpné Saci műtő szakasszisztens és Carlos, a műtősfiú.

– A teljes csonkolás csúnya roncsolódással járt – magyarázta Kertész doktor a műtőben jelen lévő tudósítónknak. - Ki kellett vennünk a rossz részeket, emiatt kicsivel rövidebb lesz majd a beteg karja. Van remény, de a következő napok kritikusak lesznek. Ha viszont minden jól alakul, akkor is eltarthat egy évig a gyógyulás.

Azt viszont még nem tudni, hogyan befolyásolja majd a műtét óta az intenzív osztályon altatott édesapa gyógyulását a tudat, hogy szeme előtt veszítette el szeretett gyermekét.

– Foglalkozás körében elkövetett halált okozó, gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozunk. Egyelőre ismeretlen tettes ellen. Munkavédelmi, műszaki, elektromos szakértőket is bevontunk, ezért várhatóan hosszabb ideig eltart majd a vizsgálat – mondta a balesetről vasárnap Nyíkos Tamás, a megyei főkapitányság szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!