Kék hírek, bulvár

2008.09.24. 10:35

Tizennyolcezer károsultja van a Baumag-ügynek

Októberben négy alkalommal is terítékre kerül a bíróságon a Baumag-ügy. Soronkívüli eljárás zajlik, egyéb módon nem gyorsítható az ügymenet.

G. Zs.

Jövő héten ismét összeül a bíróság Baumag-ügyben. A bajai és Baja környéki károsultak nevében Horváth József fordult levélben a Fővárosi Bíróság elnökéhez annak érdekében, hogy mielőbb ítéletet hirdessen a tanács. A válaszból kiderül, hogy Balázs László cégvezető és tizenkét társa ellen 2006. augusztus 8-án – öt nappal a vádirat beérkezte után – elrendelték a soron kívüli eljárást. Már tizenhárom tárgyalási napot tartottak, legközelebb jövő pénteken ül össze a tanács. Azt követően még októberben három alkalommal kerül napirendre a Baumag Ingatlanszövetkezet büntetőügye.

A bajai beadványra az elnök nevében reagáló dr. Frech Ágnes kollégiumvezető leveléből kiderül, tisztában van azzal, hogy a szövetkezet működése sokak életét, sorsának alakulását befolyásolta nagy mértékben. Elégedetlenségüket megérti, minthogy azt is, hogy kitüntetett figyelemben részesítik a bíróság munkáját, várják a mielőbbi ítéletet. Ám a soronkívüli eljáráson, a tárgyalások folyamatos, sűrű kitűzésén kívül egyéb eszközök nem vehetők igénybe a gyorsítás érdekében a hatályos jogszabályok szerint. Leszögezi: a bíróság feladata a törvény értelmében a tényállás alapos és hiánytalan, a valóságnak megfelelő tisztázása. Az érdemi döntéshez akkor sem nélkülözhető a szükséges bizonyítás, ha az időigényes. Az pedig az eljáró bírói tanács feladata, hogy megítélje, mikor van megfelelően felderítve egy ügy. Ítélethozatalra utasítani nincs joga senkinek, a bírói függetlenség miatt.

Összegzésében a kollégiumvezető megállapítja: a vádlottak, sértettek, illetve tanúk sokasága, továbbá az ügy bonyolultsága miatt tehát nem lehet ezen eljárást néhány hónap alatt befejezni. Két éve tart az ügy bírósági, alig több mint másfél éve a szűken vett tárgyalási szakasza. Ez ehhez hasonlóan kiterjedt esetekben átlagosnak nevezhető, írja a Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának vezetője.

Tizennyolcezer ember bánja a szövetkezet csődjét

A Baumag Ingatlan Befektetési Szövetkezet 2003. októberében dőlt be. Baján is rendelkezett irodával a cég, itt ültek össze először a károsultak annak érdekében, hogy választott vezetőségük révén közösen lépjenek fel a szövetkezettel szemben. Az országban mintegy 18 ezer ember érintett, a csőd következtében mintegy 20 milliárd forint és hasonló nagyságrendű hozam a kár. Összesen körülbelül 32 milliárd a kisbefektetők követelése a szövetkezet vezetőivel szemben.

Számos tüntetés zajlott, elsősorban a fővárosban. A rendőrség 2006. júniusának elején zárta le a nyomozást, az ügyészség pedig két hónappal később nyújtotta be vádiratát a bíróságon.

 

Számos tüntetés zajlott, elsősorban a fővárosban. A rendőrség 2006. júniusának elején zárta le a nyomozást, az ügyészség pedig két hónappal később nyújtotta be vádiratát a bíróságon. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!