Hírek

2012.05.15. 15:39

Összeomlott a görög egyezkedés: új választást írnak ki

A görög államfő hivatala kedden bejelentette: eredménytelenül értek véget a kormányalakítási tárgyalások, ezért új választást írnak ki, jelentette a Reuters. Szerdán ügyvivő kormányt neveznek ki az ország élére.

MTI

Sikertelenül értek véget a keddi, immár szakértői kormány felállításáról szóló egyezkedések Görögországban, jelentette be az államfő szóvivője. A hétfői egyezkedések kudarcai után ugyanis az európárti erők egy ilyen kabinet létrehozásában látták az esetleges kiutat abból a helyzetből, amikor a kilenc nappal ezelőtti választások óta nem tudott kormányt alakítani egyetlen párt vagy pártszövetség sem.

A megbeszélésre az államfő a neonáci Arany Hajnalon kívül valamennyi parlamentbe jutó pártot meghívta. A BBC tudósítása szerint azonban a politikai vezetők pesszimisták voltak az ötlettel és egy megállapodás tető alá hozásának esélyével kapcsolatban. Bár a szocialista Paszok és a jobbközép Új Demokrácia vezetői támogatni tudnának egy szakértőkből álló kormányt, a baloldali Demokratikus Közép nem tartotta ezt jó ötletnek. Elmentek a tárgyalásra a szélsőbaloldali Sziriza képviselői is, noha a felmérések már napok óta azt jelzik, ha előre hozott választást lesz, azt az uniós segítségért cserébe elvárt megszorításokat elvető Sziriza nyerné meg.

A válságos görög helyzet alaposan felforgatta a világ pénzpiacait hétfőn, az amerikai és az európai tőzsdéken kívül az ázsiai tőzsdék is zuhanásban voltak kedden reggel - írta a BBC. A politikai küzdelem tétje Görögország kilépése lehet az euróövezetből, amely az egész monetáris uniót alapjaiban rengetheti meg.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!