Hírek

2011.12.09. 09:46

Orbán: szuverenitásunk a tét

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Országgyűlésnek meg kell vitatnia azt a kérdést, hogy Magyarország csatlakozzon-e az euróövezeti országok pénteken hajnalban született megállapodásához, mert az a nemzeti szuverenitást is érinti.

MTI

Az európai uniós tagországok brüsszeli állam- és kormányfői találkozójának második napjára érkezve a miniszterelnök kijelentette: az ő mandátuma nem terjed ki arra, hogy föladjon bármit is a magyar szuverenitásból, a kérdésben a parlamentnek kell döntést kell hoznia. Hozzátette: márciusig kell a döntésnek megszületnie, így a parlamentnek bőven van ideje.

Nagy-Britannia mellett Magyarország az egyetlen tagország, amely nem hajlandó csatlakozni a fiskális unióhoz.

A csütörtök éjjeli, péntek reggel húzódó EU-csúcson eldőlt, hogy uniós szerződésének módosítása nélkül, kormányközi egyezmények keretében alakulna meg egyfajta fiskális unió az európai közösségen belül, jelentette be reggel öt órakor, több mint nyolc órás tárgyalás után Brüsszelben Herman Von Rompuy, az Európai Tanács Elnöke.
Az új klubhoz az euróövezet 17 tagállama mellett hat nem euróövezeti tagállam csatlakozik – ők jelezték a hajlandóságukat erre. A svédek és a csehek előbb kikérik a parlamentjük véleményét, Nagy-Britannia és Magyarország pedig nem kíván része lenni az új paktumnak - derült ki pénteken reggel.

Orbán Viktor a nyilatkozatban kifejtette: az eurózóna tagállamai javasolták, hogy azok az országok is csatlakozzanak a megállapodáshoz, amelyek nem tagjai az övezetnek. Ez viszont érinti a szuverenitás kérdését, azaz Magyarország nemzeti önrendelkezésének kérdését.
"Szigorúbb szabályokat jelent, vétójogot veszít el, aki csatlakozik és így tovább... És az én mandátumom nem terjed ki arra, hogy föladjak bármit is a magyar szuverenitásból, ezért a magyar parlamentnek ... döntést kell hozni ebben az kérdésben" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Megjegyezte: örül, hogy az eurózóna tagállamai megállapodtak abban, hogyan kezelik az övezet válságát. De a csatlakozás a zónán kívüli EU-tagok számára szuverenitási kérdés.
 
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hozzáfűzte: Orbán Viktor már hétfőn, napirend előtt tájékoztatni fogja az Országgyűlést a brüsszeli EU-csúcs kimeneteléről, benne az euróövezeti megállapodással kapcsolatban kialakult helyzetről. A magyar parlament a kormánytól kapott tárgyszerű tájékoztatás ismeretében fogja majd meghozni döntését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!