Hírek

2011.01.23. 15:47

Szalai Annamária: elcsitulnak a médiatörvény körüli viták

Szalai Annamária szerint alapvetően gazdasági és politikai érdekek állnak a médiatörvény körüli viták hátterében.

MTI

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az MR1-Kossuth Rádiónak nyilatkozva azt mondta: sok külföldi támadás összemosta a médiatörvényt a válságadókkal, a bankadóval és a magánnyugdíjpénztárak ügyével. Az MR1-Kossuth Rádió honlapján olvasható összefoglaló szerint Szalai Annamária arra számít, hogy elcsitulnak a médiatörvény körüli viták. Kifejtette, a médiatörvény európai vitája során megmutatkozott, hogy az európai politikában sem feltétlenül a tények, hanem "hátsó érdekek" befolyásolják a pártokat.

Emlékeztetett arra: 2009 végén "attól volt hangos az ország", hogy a washingtoni kongresszus határozatban ítélte el az Országos Rádió- és Televízió Testületet, mondván, szabálytalanul bonyolított le egy frekvenciapályázatot. Aztán kiderült, hogy az indítványozó kongresszusi képviselő kampányát a Sláger rádió tulajdonosa támogatta - tette hozzá, megjegyezve: hamarosan ez a vita is elcsitult.
 
A médiahatóság elnöke közölte: szívesen fogad minden, a médiatörvényről szóló kritikát, ugyanakkor meggyőződése, hogy a jogszabály megfelel az európai uniós irányelveknek. Hozzátette: a jogalkalmazásba be akarják vonni a szabályozás érintettjeit is, és azt szeretnék, hogy azok ne ellenséget, hanem partnert lássanak a médiahatóságban.

A FAZ szerint nem fogják a médiatörvényt mereven alkalmazni

Orbán Viktorról és a magyar médiatörvényről készített hosszabb összeállítást a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német hetilap, a FAZ vasárnapi kiadása. Az Orbán kísérlete a szellemi-erkölcsi fordulatra című cikkben a szerző, a konzervatív hetilap rovatvezetője kiemeli, hogy a magyar médiatörvényt sok bírálat éri. A budapesti kormány azonban óvakodni fog annak merev alkalmazásától, már csak azért is, mert a következő választást is meg akarja nyerni.

Georg Paul Hefty a szigorú médiatörvény kapcsán úgy véli: "Orbán helyesnek tartja, hogy bizonyos szabályoknak vesse alá a médiát, ezáltal például a gyerekei anélkül olvashatnak sportújságokat, hogy állandóan képes párkereső hirdetésekbe ütközne a tekintetük."

A szerző szerint a médiatörvényt népszerűtlen lenne mereven alkalmazni. "Az állam, ha okos, olyan beavatkozásokra fog szorítkozni, amelyeket az olvasók és a nézők indokoltnak tartanak; ugyanis sem a kormány, sem a sok Fidesz-képviselő nem akarja veszélybe sodorni újraválasztását. [...] Ha a lakosságnak kételyei támadnának arról, hogy felvilágosítást kap-e a médiában a magas energiaárak valódi okairól vagy élelmiszerbotrányokról, az ártani fog Orbánnak, és csökkenteni fogja újraválasztási esélyeit"

"... Az országnak szellemi-erkölcsi fordulatra van szüksége - mutat rá a hetilap cikkírója. - Nem azért, mert a helyzet összességében elviselhetetlen volna, hanem mert a hangulat sokszorosan rosszabb a helyzetnél. Magyarország legfőbb nehézségei mentális jellegűek. [...] A polgárok különösen erős nagyítón keresztül nézik a gyenge pontokat, ám azok megítélésekor nem tudják, mely torzulások írhatók a valóság és melyek a nagyító számlájára."

Hefty emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor a példaképének tekinti Helmut Kohlt. "A testalkatra nagyon is különböző két férfiban közös vonás a hatalom víziószerű akarása és a berzenkedés a kihasználatlan alkalmakkal szemben. Kancellársága kezdetén Kohl szükségesnek tartotta a ''szellemi-erkölcsi fordulatot'', és hiányosságokban bővelkedő hazájára Orbán is a gondolkodás és a cselekvés mindent átfogó megváltoztatását akarja rákényszeríteni.
 
Szólt a jogszabályban meghatározott bírságokról is, kiemelve, hogy a korábbi médiatörvény bizonyos esetekben súlyosabb szankciókat tett lehetővé, így például az új szabályozásban a csatornák elsötétítésének lehetséges időtartamát lerövidítették.

Ezek is érdekelhetik