Hírek

2011.01.05. 13:34

Rekord magasságban az élelmiszerárak

Az ENSZ élelmezésügyi szervezetének (FAO) adatai szerint rekord magasságba ugrott az élelmiszerek árát jelző globális index.

Reuters - Világgazdaság Online

A mutató a mérések 1990-es megkezdése óta nem állt ilyen magasan, az árakat elsősorban a cukor, a gabonafélék és az olaj árának száguldása hajtja. A mai bejelentéssel hivatalosan bizonyossá vált, hogy a lassan fél éve tartó élelmiszerár-válság a legutóbbi, 2008-as krízist is felülmúlja. Az index a november 206 pontról 214,7 pontra ugrott az előző hónapban – jelenti a Reuters.

2007-ben és 2008-ban már megtapasztalta a világ az élelmiszerár-válságot: 30 országban törtek ki éhséglázadások, és a számítások szerint 150 millióan éheztek emiatt. Az alapanyagok többsége jelenleg minimum másfélszer drágább, mint 2007-ben volt, és az árak jelenleg is emelkednek. Az alapvető élelmiszerek drágulása a 2007-eshez hasonló sokkhoz vezethet.

Az ActionAid program szakértője szerint már most több mint 1 milliárd ember éhezik és egy újabb élelmiszerválság további százmilliókat sodorna katasztrofális helyzetbe. A szervezet múlt héten közölt felmérése szerint az éhezés évente mintegy 450 milliárd dollárba kerül a szegény országok számára, ez az összeg több mint tízszer magasabb annál, amelyre szükség van ahhoz, hogy 2015-re felére csökkentsék a nélkülözők számát.

Ezek is érdekelhetik