Hírek

2011.01.10. 10:34

Mindenki szabadul az eurótól

Az euróövezet szuverén adóssága miatti növekvő félelmek hatására az euró leragadt a négyhavi mélyponton a dollárral szemben hétfőn, az ázsiai kereskedelemben.

Reuters - Világgazdaság Online

Az euró négyhavi mélyponton áll a dollár teljesítményét összegző .DXY indexszel szemben. Az euró a svájci frankkal és a jennel szemben is veszített értékéből, 1,2450 svájci frankot és 107,00 jent ért a közös európai deviza.

A befektetők idegesek amiatt, hogy a régió gyengébb államaiban váratlan kötvényeladásokkal lehet számolni. Portugália, Spanyolország és Olaszország várhatólag magas árat fizet azért, hogy megcsapolja a tőkepiacokat az idei év első jelentős azon próbája során. A kötvényeladások nagy kérdése, hogy az euróövezet perifériáján lévő országok képesek-e elviselhető költségek mellett finanszírozni óriási adósságukat. A feszültség nem enyhül,  hiszen Portugália cáfolta, hogy mentőcsomagra szorulna, annak ellenére, hogy a lapjelentések szerint Berlin és Párizs is igyekezett meggyőzni arról, hogy forduljon az EU-hoz mentőövért.

"Egyértelmű, hogy a szuverén adósság problémája még fennáll, és a piac örömmel szabadul meg az eurótól" - hangoztatta egy amerikai befektetési bank alkusza a Reutersnek nyilatkozva.

Eközben a nyersolaj jegyzése barrelenként 90 dollár felé kúszott, a múlt heti 3,2 százalékos csökkenés után, azt követően, hogy szivárgás miatt lezárták az egyik alaszkai csővezetéket, amelyen az amerikai nyersolajtermelés 12 százalékát szállítják.

Ezek is érdekelhetik