Hírek

2010.08.04. 11:03

Nowotny elvonná a nyugdíjkedvezményeket a jegybankároktól

Az osztrák jegybank dolgozói a jövőben később menjenek nyugdíjba, és kapjanak kevesebb pénzt. A reformoknak elő kell segíteniük, hogy az Osztrák Nemzeti Bank (ONB) távol tartsa magát a jövőbeni privilégiumok körüli harcoktól - írja a Die Presse.

Die Presse - Világgazdaság Online

A bécsi lap által ismertetett jelentés szerint az Osztrák Nemzeti Bank csökkenteni akarja személyi költségeit, a nyugdíj-privilégiumait folyamatosan fel akarja számolni és a szolgálati jogát pedig az osztrák nagybankokéhoz igazítani. Ezt irányozza elő az a reform- és takarékossági program, amelyet a jegybank elnöksége és igazgatósága az előző héten hagyott jóvá.

Ezen kívül az ONB el akarja adni 200 szolgálati lakását, amelyet jelenleg a jegybank aktív és egykori munkatársai kedvező feltételekkel bérelnek - jelentette ki Ewald Novotny, a jegybank elnöke kedden. Az ilyen különleges juttatások "már nem aktuálisak" – fogalmazott a bankelnök. A nyugdíjreformot illetően Nowotny emlékeztetett arra, hogy az ONB-nál foglalkoztatottaknak kereken a fele, nevezetesen 480 fő esik a bírált, régi szabályok alá.

Ezek lehetővé teszik a munkatársaknak, hogy 35 szolgálati év után 55 éves korukban nyugdíjba vonuljanak, mégpedig úgy, hogy a nyugdíjként az aktív jövedelmük 85 százalékát kapják. További 80 jegybanki munkatárs pedig 40 szolgálati év után, 60 éves korban vonulhat nyugdíjba, és aktív jövedelme 80 százalékát kapja. Az újonnan belépők számára ez a szabály 1993 óta nem érvényes.

A következő években az ilyen nyugdíj privilégiummal rendelkezők számát 480-ról 60 főre csökkentik. Nowotny reményét fejezte ki, hogy  a jegybank dolgozói elfogadják a reformot, ellenkező esetben a törvényhozóknak kellene életbe léptetniük a szabályokat. A Die Presse szerint a tervekkel szembeni ellenállás valószínűleg heves lesz: az érintettek máris közös tiltakozó akciókat jelentettek be a romló feltételek ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!