Hírek

2010.08.19. 07:15

98 százalékos adó: nem is kétmilliótól érvényes a szabály?

A közszférában dolgozók nem 98 százalékkal adózó végkielégítése a kormány által hangoztatott kétmillió forint helyett akár négymillió forint is lehet - állítják szakértők a Népszava szerint.

Népszava - MTI Eco

A napilap csütörtöki számában megjelent cikk ismerteti, hogy a végkielégítésekről szóló jogszabályt augusztus 13-án hirdették ki, ám október elsejétől januárig visszamenőleges hatállyal lép majd életbe. Az előírás megalkotóinak célja az volt, hogy a kétmillió forintot meghaladó végkielégítések 98 százalékos kulccsal adózzanak már az év elejétől visszamenőleg. Így az Orbán-kormánynak gyakorlatilag nem kell kifizetnie az általa eddig elbocsátott, illetve az őszi választások után elküldeni tervezett több tízezer közalkalmazott járandóságát - írja a Népszava.

A végleges szöveget úgy is lehet értelmezni, hogy az elküldött személynek kétszer kétmillió forint feletti - egyszer a hatvan napon belüli, majd az azon túli - jövedelmét terheli csak a különadó. Ez azt jelenti, hogy a kormánypárt a duplájára emelte az adómentes sávot, és számos extra adózás alóli kivételt is beiktatott (Ilyen például a szabadságmegváltás vagy egyes jutalomtípusok.) - olvasható a napilapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!