Hírek

2010.05.19. 05:16

Egyet Nem Értési Nyilatkozat

Hogy Orbán Viktort és társait vajon az 1789-es nagy francia forradalom híres alapdokumentuma, az „Emberi és polgári jogok nyilatkozata” ihlette-e meg, nem tudom, ám tény, hogy az újdonsült kormánypárt szintén egy politikai nyilatkozattal, „A nemzeti együttműködésről” című szöveggel szeretné lezárni (vagy megkoronázni?) az „áprilisi forradalmat”.

Stanga István

Míg Orbán Viktorék 1998-ban „csak” több, mint kormányváltást, kevesebb mint rendszerváltást vizionáltak, most sokkalta magasabbra tették a lécet, mondván, a magyar emberek a szavazófülkékben lezajlott forradalommal nem csupán megdöntötték az eddig fennálló rendszert, de helyette rögtön egy új (lásd: Nemzeti Együttműködés Rendszere) építéséhez fogtak. Nos, hogy a Fidesz elnökét és társait vajon az 1789-es nagy francia forradalom híres alapdokumentuma, jelesül az „Emberi és polgári jogok nyilatkozata” ihlette-e meg, nem tudom, tény azonban, hogy az újdonsült kormánypárt úgyszintén egy politikai nyilatkozattal, „A nemzeti együttműködésről” című szöveggel szeretné lezárni (vagy megkoronázni?) az „áprilisi forradalmat”. Mindez azonban messze nem lesz olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik, ugyanis a „Legyen béke, szabadság és egyetértés” alcímet viselő nyilatkozat-tervezet, amelynek első bekezdésében az olvasható, hogy „A XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét”, enyhén szólva sem nyerte el a többi parlamenti párt tetszését. A szocialisták már az jelezték, hogy nem fogják aláírni a dokumentumot, s ugyanezt jelentette be a Lehet Más a Politika is, amely szerint Orbánék hamis képzetet keltenek, amikor is szembeállítják a pártokat az emberekkel. Vona Gábor Jobbik-elnök még élesebb kritikát fogalmazott meg, már amennyiben „homályos”-nak minősítette az egész anyagot, amelyből nemcsak az önkritika hiányzik (lévén a Fidesz is felelős a magunk mögött hagyott két évtized történéseiért), de az elszámoltatás igénye is, emellett azt is sérelmezte – hadd tegyem hozzá: teljes joggal –, hogy Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök nem tisztelte meg a jelenlétével az általa is jegyzett javaslat vitáját. 

Nos, bár a kétharmados parlamenti többség okán egy pillanatig se kérdés, hogy az előterjesztést a T. Ház elfogadja-e (jóllehet igencsak faramuci, ha egy együttműködési nyilatkozattal netán csak annak kezdeményezője ért egyet), jómagam is úgy vélem, hogy a nagy-nagy csinnadrattával kísért „mindenki egyért” típusú szövegtervezet sok sebből vérzik. És itt nemcsak az olyasféle kijelentésekre gondolok, mint hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere „...lehetőség mindenki számára és elvárás mindenki felé, aki Magyarországon él, dolgozik és vállalkozik” (ámbár elképzelni sem tudom, miként kell értelmeznünk az „elvárás mindenki felé” kitételt), mint inkább a „forradalommal” és az „átmenet két zavaros évtizede” után visszanyert  önrendelkezéssel kapcsolatos megállapításokra. Egyrészt ugyanis – amint erről a minap már írtam – nem hiszem, hogy egy egyszerű országgyűlési választást forradalomnak kellene titulálni, másfelől meggyőződésem, hogy az 1848-as és az 1956-as forradalmakra, illetve azok szereplőire nézvést is sértő, ha Kovács XII. Lajos és társai április 11-i és 25-i szavazófülkebeli ikszelését forradalmi tettnek minősítjük. Ami pedig az állítólag csak most visszaszerzett önrendelkezési jogunkat illeti..., nos, magam azokkal értek egyet, akik szerint ez az állítás úgy hülyeség, ahogy van. Hülyeség, mert – ahogyan azt a Magyar Demokratikus Charta közleménye is leszögezi – az 1990 óta független, demokratikus és szabad Magyarország polgárai az elmúlt két évtizedben szabad és demokratikus választásokon döntötték el, melyik politikai erőt is bízzák meg az ország vezetésével, továbbá, mert hazánk ebben az időszakban független országként, szabadon dönthetett a saját sorsáról. Ezt vitatni, ha nem is hazugság, miként a Charta szóvivői  mondják, de legalábbis ostobaság. Egyébként meg az a meggyőződésem, hogy nem ilyen-olyan nyilatkozatok fogalmazgatásával kellene múlatni az időt. Lenne itt más dolog éppen elég.    

Ezek is érdekelhetik