Hírek

2008.11.11. 13:55

Gyilkos strófák?

Egészen tegnapig az volt a szilárd meggyőződésem, hogy ebben a végtelenségig degenerált és infantilis honi közéletben már senki sem tud olyasmit produkálni, amin nagyon meglepődnék. Nos, tévedtem. A szocialista párti Szabó Zoltán sajtótájékoztatója óta ugyanis nem térek észhez, és csak nézek ki a fejemből.

Stanga István

Hát, mit mondjak..., a csodálkozástól rmegint tátva maradt a szám, pedig már kezdtem azt hinni, hogy magyar politikus egyszerűen nem képes olyan dolgot tenni, írni, mondani, ami különösebben meglepne. Nos, be kell valljam, jókorát tévedtem, már amennyiben a szocialista párt országgyűlési képviselője, Szabó Zoltán tegnap olyat „alkotott”, amely még ebben a végtelenségig degenerált és infantilis magyar közéletben is a párját ritkítja. Természetesen nem az volt szokatlan, hogy Szabó a sajtótájékoztatján lemondásra szólított fel egy ellenzéki honatyát (elvégre a szép emlékű Torgyán doktor óta a „monnyonle”-zés körülbelül olyan, mint jó reggeltet kívánni), hanem az indoklás..., a fideszes László Tamásnak ugyanis amiatt a saját verse miatt kellene távoznia, amelyet a költségvetés pénteki országgyűlési vitája során olvasott fel, s amelyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meggyilkolására buzdított. Már legalábbis Szabó szerint, aki úgy véli, a 2006. júliusában született, „Cipolla a parlamentben” című költemény szerzője a kormányfőt Thomas Mann világhírű művének ördögi főhősével azonosította (akit Márió – magához térve a kábulatból – végül elpusztít), így aztán azok a sorok, hogy „...hol vagy Márió? Mikor ébredsz? Mikor fagyasztod ajkára a mosolyt?” nem jelentenek mást, mint egyfajta felhívást Gyurcsány Ferenc megölésére.

Elárulom, amikor először hallottam Szabót, azt hittem, viccel..., mert ha például valami olyasmit mond, hogy tudniillik annak, aki ennyire szar verseket ír (ráadásul fel is olvassa), nincs helye az országgyűlésben, talán még hajlandó is vagyok egy kevéske időt gondolkodni a dolgon. De egy ilyen történettel kiállni az újságírók elé..., hát, legyünk őszinték, már nem is nevetséges, mint inkább szánalmas, és persze, nagyon szemléletesen mutatja, milyen veszélyes is a közéleti paranoia. Ráadásul az istennek se tudok rájönni, vajon mi járhatott Szabó fejében, amikor össehívta ezt a sajtótájékoztatót. Nyilvánvalóan nem a Fidesz-hívekhez akart szólni, mert azok magas ívben tesznek arra, mit mond a kormánypárt, de a saját szimpatizánsok és/vagy a semlegesek sem lehettek célközönség, hiszen egy ilyen vadbaromságra ott sem vevők. Akkor meg mit akart az MSZP-s képviselő? A kormányfőnél egy jópontot szerezni? Újra reflektorfénybe kerülni? Esetleg az irodalmi műveltségét fitogtatni? Netán a „bérgyilkosos” Frei Tamás nyomdokaiba lépni? Ám bármi volt is célja, nem jött össze, sőt, lejáratta és nevetségessé tette magát. Ja, és ha már irodalmi vizeken evezünk... Amikor hallgattam Szabót, nekem is rögtön egy idézet ugrott be, mégpedg Shakespeare Hamletjéből. Így hangzik: „Ó, mely dicső ész bomla össze itten!” 

Ezek is érdekelhetik