Hírek

2008.05.29. 13:39

MTV: elnökjelölés és elnökválasztás második nekifutásra

Pénteken délelőtt tesz újabb kísérletet a Magyar Televízió (MTV)Közalapítvány kuratóriuma, hogy betöltse a március eleje óta üresen álló elnöki posztot

MTI

Pénteken délelőtt tesz újabb kísérletet a Magyar Televízió (MTV)Közalapítvány kuratóriuma, hogy betöltse a március eleje óta üresen álló elnöki posztot. Ez az első alkalom, hogy egy pályázaton belül másodszor látnak neki a jelölésnek, annak sikere esetén pedig a választásnak.

A parlament által választott kuratóriumi elnökség - akárcsak múlt pénteken - most is reggel nyolc órakor ül össze, hogy kétharmados támogatottsággal jelöltet állítson; ha ez sikerül, a három órával később összeülő, a társadalmi szervezetek delegáltjaival kiegészült nagykuratóriumnak hasonló arányban kell jóváhagynia az indítványt.

Múlt héten meg sem kezdték a jelöltállítást, miután az MSZP é  az SZDSZ által delegált elnökségi tagok nem vettek részt az erre hivatott ülésen: arra hivatkoztak, hogy kétségbe vonja az eljárás komolyságát, hogy a Fidesz- és KDNP-jelöléssel mandátumhoz jutott  társaik pár nappal korábban nyilvánosságra hozták, melyik pályázó mellé állnak.

Az első kísérlet óta eltelt időben azonban változott a kuratóriumi elnökség összetétele, miután az eddigi három mellé - a kormánypárt-ellenzék egyensúly helyreállításának érdekében - újabb négy szocialista delegáltat választott hétfőn a parlament. A helyzet így annyiban változott, hogy a Fidesz és a KDNP jelölése alapján az elnökségbe került összesen négy tagnak nincs meg az elnökjelölés blokkolásához szükséges egyharmados voksarányuk.

Tavaly október 17-én a kuratóriumi elnökség nem kezdeményezte, hogy pályázat nélkül újrázhasson posztján az MTV-t négy éven át vezető Rudi Zoltán, aki 12 év alatt az első olyan elnök volt, aki kitöltötte hivatali idejét; az első pályázat végén, február 12-é  nem tudott jelöltet állítani a három jelentkező közül a kuratóriumi  elnökség.

A második, április másodikán zárult menetben 13-an vették meg az induláshoz szükséges csomagot. Közülük hatan adták be a május 5-i határidőig pályamunkájukat: az első körben is nevező hármak - Hammer Ferenc médiakutató, Rudi Zoltán és a korábban az MTV és több kereskedelmi adó menedzsmentjében is helyet kapó Szabó Stein Imre -  mindegyike újrázott. Mellettük a nagyobbik köztévé határon túli szerkesztőségét vezető Havasi János, a műsorvezetősködés után most közgazdasági ismereteket oktató Marcsa Attila, valamint az MTV-ben több vezető tisztséget betöltő Székely Ferenc is sorompóba állt.

Nem indult viszont a társaság ügyvezetője (és egyetlen alelnöke), holott az utóbbi bő egy évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy ha rajthoz áll, akkor győz az átmeneti vezető: 1999 júliusában Szabó László Zsolt, két esztendővel később, az ő távozása után Mendreczky Károly, majd miután ő is lemondott, 2003 májusában Ragáts Imre lett így az MTV első embere.

Ezek is érdekelhetik