Hírek

2008.05.05. 16:28

Az ország harmada él a létminimum körül

Mintegy 3-3,5 millió ember él a létminimum küszöbén vagy az alatt ma Magyarországon

M. S.

Mintegy 3-3,5 millió ember él a létminimum küszöbén vagy az alatt ma Magyarországon – áll a Magyar Szociális Fórum (MSZF) társadalmi szervezet legfrissebb kimutatásában. Adataik szerint az összes háztartás 28 százaléka tartozik ebbe a körbe, ám az egy- illetve kétgyermekes családok esetében ez az arány eléri a 41, a három vagy több gyerekkel rendelkező háztartások esetében pedig a 60 százalékot.

A létminimum összegét egyfős háztartásnál jelenleg havi 60 128 forintban tartja nyilván a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a tipikus, két felnőttből és két gyermekből álló család esetén pedig havi 174 371 forintban.
Mivel a létminimum környékén élők fogyasztásában nagy súlyt képvisel az élelmiszer és a háztartási energia, ezért az elmúlt két év piaci folyamatai rendkívül súlyosan érintették ezt a kört – hívja fel a figyelmet az MSZF. Az élelmiszerárak  harmadával-felével emelkedtek ebben az időszakban, és a háztartási energia is drasztikusan drágult, a földgáz ára például gyakorlatilag megduplázódott.

Ezek is érdekelhetik