Hírek

2008.04.18. 08:31

Kicselezték a fővárosiak a sztrájkot

Ismeretlenek valószínűleg robbanószerkezetet, vagy Molotov-koktélt dobtak pénteken reggel 6 óra tájban a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) egyik remízére.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Fotó: Schmidt János
[/caption]Péntek kora délutánig a közlekedésben nem okozott komolyabb fennakadást a BKV Zrt. alkalmazottainak munkabeszüntetése, a főpolgármester szerint  azért, mert dolgozók tízezrei vettek ki szabadságot, és cégek sokasága állt le részben vagy egészben. A városban található webkamerák tanúsága szerint akkor sem bénult meg a forgalom, amikor a délutáni időszakban a munkából hazaindulók útra keltek.

A Fővinform nem sokkal délután öt óra előtt adott tájékoztatása szerint a Petőfi hídon a Pest felé tartó oldalon, a pesti hídfőnél két személyautó összeütközött, a baleset miatt torlódás alakult ki. Emellett lassabb haladásra számítsanak az autósok az Erzsébet hídon Pest felé, a Belvárosban a Kossuth Lajos utcában és a Károly körúton az Astoria felé, a Margit körúton a Moszkva tér irányába, valamint a  Kerepesi út-Hungária körút csomópontnál.

A gépjárművek mellett több kerékpárost látni az utakon, a Hajtás  Pajtás Közhasznú Egyesület szóvivője szerint a kerékpáros-forgalom  akár a szokásos háromszorosára is nőhet a sztrájk miatt. A sztrájk ellenére néhány villamos és busz közlekedik: az 1-es villamos 12-14 percenként, a 6-os és 17-es villamos negyedóránként, a 18-as pedig rövidített útvonalon 15-20 percenként. Buszjárat ingázik 73-as jelzéssel 6-7 percenként jár a 173-as vonalán. Üzemel a sikló és a libegő is. Közlekedtek a BKV alvállalkozói által üzemeltetett buszok, ezeknek a járatoknak a zöme Dél-Budán és Újpesten szállít utasokat - derül ki a Fővinform összefoglalójából.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az utasok a dolgozó sofőröket cukorkával jutalmazták – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]A bombatámadás a II. kerületi Szép Ilona utcai kocsiszínt érte, s a STOP információi szerint kisebb tűz ütött ki. A repeszektől több villamos megsérült, de személyi sérülés nem történt. A szerkezet egy gázkazán mellett lépett működésbe, de a kazán szerencsére nem robbant fel.

Megfenyegettek két biztonsági őrt

Fegyvernek látszó tárggyal fenyegettek meg kér biztonsági őrt a 2-es metró Pöttyös utcai megállójánál - erősítette meg pénteken kora délelőtt Gulyás Attila, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI információit. A szóvivő elmondta: ismeretlenek szóváltásba keveredtek a Pöttyös utcai megállóban szolgálatot teljesítő biztonsági őrökkel, majd elhagyták a helyszínt. Amikor visszatértek, már náluk volt a pisztolynak látszó tárgy, amellyel megfenyegették a biztonsági őröket. "Szerencsére a közelben rendőrök járőröztek, így gyorsan elfogták az ismeretleneket" - tette hozzá Gulyás Attila.

Egy átlagos pénteki napinál is gyérebb a forgalom

A bevezető utakon, illetve a belvárosban is kisebb a forgalom, mint egy szokványos pénteki napon, csak a Róbert Károly körúton az Árpád hídnál és a Hungária körút-Könyves Kálmán körút sarkán volt nagyobb torlódás - jelentette az MTI tudósítója. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészete és a Készenléti Rendőrség Légirendészete egy MI-2-es helikopterrel szemlézte a főváros és a bevezető utak forgalmát. A tapasztalatok szerint a forgalom egy szokványos hétköznapinál is gyérebb, nagyon sok autó parkol a lakótelepek parkolóiban. Az MTI tudósítója szerint az M0-ás autóúton, ahol minden pénteken dugók vannak, most közepes forgalom mellett, folyamatosan lehet haladni.

Kigurulnak a 18-as villamosok is

A fővárosban a sztrájk miatt nem közlekedik a járatok többsége, néhány fővonalon azonban van forgalom. Elindultak a 6-os villamosok. A BKV sajtóügyletén azt közölték, hogy hamarosan néhány 18-as villamos is munkába áll. Negyedóránként jár az 1-es villamos, az Etele tér és Újpalota között pedig a 73-as buszok közlekednek. Kispesten is jár a 42-es villamos. Az alvállalkozók által üzemeltetett buszok változatlan rendben közlekednek Dél-Budán és Újpesten.

A rendőrök nem engedik használni a buszsávot

A rendőrség a BKV-sztrájk ideje alatt a folyamatos haladás érdekében ellenőrzi a fővárosba vezető utakat és többek között a belvárosi csomópontokat – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kora reggel.

A fővárosi rendőrség a sztrájk ideje alatt ellenőrzést végez több útvonalon is, így a Szentendrei úton, a Váci úton, az M3 autópálya bevezető szakaszán, a Kerepesi úton, a Ferihegyi gyorsforgalmi út-Üllői út szakaszon, a Nagykőrösi úton, a 6-os főút bevezető szakaszán, az M1-M7 autópálya bevezető szakaszán, a Szilágyi Erzsébet fasoron, a BAH csomópont-Hegyalja út-Erzsébet híd-Kossuth Lajos utca-Rákóczi út-Baross tér útvonalon.

Emellett több csomópontot is ellenőriznek és segítik a forgalom zavartalan haladását. Rendőri jelenlétre kell számítani az Astoriánál, a Nyugati téren, a Flórián téren, a Róbert Károly körúton, a Szerencs utcánál, a BAH csomópontnál, a Moszkva téren, a Kosztolányi Dezső téren, a Nagyvárad téren, a Kerepesi út-Pongrácz út kereszteződésében, a Kerepesi út-Hungária körút kereszteződésében, a Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út kereszteződésében, az Üllői út-Ferenc körút kereszteződésében, a Blaha Lujza téren, az Oktogonon, a Hungária körút-Thököly út kereszteződésében, valamint a Roosewelt téren. A rendőrség a KRESZ-szabályok fokozott betartására, körültekintő vezetésre kéri az autósokat. A BKV-szakszervezetek egész napos munkabeszüntetése pénteken nulla órakor kezdődött. A műszaki és kiszolgáló személyzet éjféltől, a járművezetők pedig üzemkezdettől (4:30) léptek sztrájkba.

Nem kell a Vérellátónak a BKV-sok vére

Nincs véradás a BKV-telephelyeken, mert az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) nem kereste meg a szakszervezeteket, és a munkáltatót sem - közölte Gulyás Attila, a sztrájkbizottság szóvivője.

A dolgozókat felkészítették arra, hogy véradással segítsék az OVSZ munkáját, de a szolgálat eddig nem jelentkezett, pedig csütörtökön azt közölték, hogy a pénteki munkabeszüntetés következtében ismételten elmaradó kiszállások miatt kétszáz egységgel lesz kevesebb a vérmennyiség, amelynek hiánya már veszélyeztetheti a főváros betegellátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!