Hírek

2008.04.17. 18:42

A vállalkozók leszámolnának a különadóval

A vállalati különadó megszüntetését vagy csökkentését javasolta a kormánynak egy szervezet a Munka, tudás, tulajdon programról tartott tegnapi közmeghallgatáson. Az eseményen civil szervezetek adtak ötleteket az új kormányzati startégiához.

Vizer Helga

„Javasoljuk a vállalati különadó eltörlését vagy csökkentését” – szólalt fel Havas István elnökségi tag, az Ernst and Young Kft. vezérigazgatója a közmeghallgatáson, amelyet tegnap a Parlamentben tartottak a kormány legújabb, Munka, tudás, tulajdon névre kereszelt programjáról. A szakember véleménye szerint az adónem visszaszorítása kedvező hatást gyakorolna a munkahelyteremtésre. A közmeghallgatás új kormányzati stratégiát jelez. Erre Gyurcsány Ferenc is utalt keddi blogbejegyzésében: a következő két évben „a párbeszéd kormányzása jön" – közölte.

A kommunikáció tehát elkezdődött: az Országházban a kormány részéről Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök, Lamperth Mónika, szociális és munkaügyi miniszter, Keller László, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára és Hiller István, oktatási és kulturlális miniszter várta a társadalmi szervezetek és a gazdasági és szociális tanács képviselőinek kérdéseit. A kemény parlamenti csatához szokott kormánytagoknak itt viszonylag könnyű dolguk volt.

Ami a különadóra vonatkozó bírálatot illeti, Keller László, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára azt mondta: a megszüntetés 196 milliárd forint bevételkiesést okozna az állami költségvetésből, amit a társasági adó megváltoztatásával kellene kiegyenlíteni.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) képviseletében felszólaló Lőrincze Péter, a szervezet ügyvezető elnökének tanácsadója arról beszélt, hogy megfelelő kommunikációval egyértelművé kell tenni az emberek számára: az Új tulajdonosi Program nem kockázatmentes. A társadalom tagjai a részvényvásárlással kockázatot is vállalnak.

Lőrincze Péter ezenkívül azt is elmondta: továbbra is energiát kell fektetni a feketegazdaság megszüntetésére. 

A felvetésekre Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök azt válaszolta: a tavalyi évben mintegy ezer milliárd többletbevétel származott a feketegazdaság elleni küzdelemből, amit jelenleg is folytat a kormány. A miniszterelnök ezenkívül kezdeményezte: a jövőben hozzanak létre egy kerekasztalt, a gazdasági élet szereplői kiszolgáltatottságának csökkentése céljából.
A közmeghallgatásra az Idősügyi Tanács tagjai is meghívást kaptak. Jankovics György a tanács tagja az idősek rekreációja mellett érvelt. Mint mondta: a nyugdíjemelés olyan minimális összeggel bír, amit az idősek meg sem éreznek. Ezt a pénzt inkább az idősek szabadidejük hasznos eltöltésére, egészségmegőrzésre kellene fordítani.

Gyurcsány Ferenc a tanácsnak úgy válaszolt: hamarosan bevezetésre kerül a szépkorúak: 90-100 évesek között úgynevezett jubileumi fizetés. Az idei nyugdíjemelés összegét pedig november helyett már májusban utalni fogja a kormány.

Módosult az Új tudás műveltség mindenkinek program – jelentette ki Hiller István, szakminiszter tegnap a kormányszóvivői tájékoztatón. A miniszter elmondta: az eredetei elképzelésekhez képest változik a beóvodáztatási támogatás.

A juttatás akkor jár majd a tervek szerint, ha a gyermek az óvodai foglalkozások több, mint háromnegyedén részt vett. Az intézmény erről igazolást ad: az első félév után húszezer, minden további félév után tízezer forintos támogatást kapnának a rászorulók. Ezzel kizárható, hogy alibióvodások legyenek.

Szintén módosul a pályakezdő pedagógusok bérpótléka. Az eredeti elképzelés szerint a főiskolai diplomások huszonötezer, az egyetemi végzettséggel rendelkezők negyvenezer forintos pótlékkal számolhatnak havonta. A miniszter azt mondta: az új tervek szerint a hároméves gyakornoki időt is figyelembe vennék illetve pótlékban részesülne minden olyan pedagógus, aki hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!