Hírek

2008.03.15. 12:34

Kilencven évet kellett rá várni, de megérte

Lassan kilencven éve – még a festő életében - volt utoljára Budapesten Gulácsy Lajosnak gyűjteményes kiállítása

BAMA

Lassan kilencven éve – még a festő életében - volt utoljára Budapesten Gulácsy Lajosnak gyűjteményes kiállítása. Utoljára 1966-ban Székesfehérváron rendeztek tárlatot a műveiből. Ezt az űrt pótolták most a Kogart Házban, ahol minden idők legnagyobb Gulácsy-kiállítását rendezték meg.

A tárlat hiánypótló jellege már a kiállításmegnyitón érezhető volt: a művészettörténészek egymásnak tették föl a kérdést, hogy miért kellett ennyi időnek eltelnie a gyűjteményes kiállításhoz, miért nem rendezett például a Nemzeti Galéria tárlatot a festőóriás műveiből. A választ  Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kogart kuratóriumának elnöke adta meg: elmondta, hogy a háttérben anyagi okok állnak, a jelenlegi kiállítás összértéke meghaladja az ötmilliárd forintot. Nem csekély összegbe kerül a biztosítás, a szállítás és az egyéb járulékos költségek sem elhanyagolhatóak.

Gulácsy Lajos (1882 - 1932)

Festő. Húsz éves korában Rómában, majd Firenzében és Párizsban járt tanulmányúton. Olaszországot később több ízben is felkereste, s számos képén festette meg az itáliai városok hangulatát. A háború kitörése Velencében érte, idegrendszere összeroppant, s ettől kezdve idegszanatóriumok, 1917-től kezdve pedig haláláig a lipótmezei elmegyógyintézet lakója volt.

Mégis bizakodnak, hogy rentábilis lesz a tárlat. Ehhez mindössze 50 ezer fizető látogatóra van szükség, ami ha figyelembe vesszük, hogy a kiállítás 4 hónapig látható, és a ház előző grandiózus rendezvényét 40 ezren látták, nem is tűnik megvalósíthatatlannak.

Elhangzott az a kérdés is, hogy a nemrégiben az Lipóton, a psziciátriai intézet tetőterében megtalált szövegek, rajzok valóban a festő munkáinak tekinthetők-e. A közönség soraiban ült az a szakértő, aki ezt a szegmenst kutatta, és magabiztosan kijelentette, hogy Gulácsy már kommunikálni sem tudott a környezetével, amikor az intézetben tartózkodott. Így szinte teljességgel kizárható, hogy az ő munkái lennének a falon.
A kiállítás létrehozásában 13 közgyűjtemény, és 30 magángyűjtemény vett részt, ennek köszönhetően a festő életművének szinte mindegyik darabja megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!