Hírek

2008.01.21. 10:58

Több mint egy éve nem talál állást a munkanélküliek harmada

Tavaly volt a legmagasabb a regisztrált álláskeresÕk száma az elmúlt öt év decemberi adatait öszszehasonlítva

Tóth M.

Tavaly volt a legmagasabb a regisztrált álláskeresÕk száma az elmúlt öt év decemberi adatait öszszehasonlítva – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adataiból. Több mint 445 ezren szerepeltek a nyilvántartásban 2007 decemberében.

Ez a szám 42 ezerrel több a megelÕzÕ évinél. Decemberben több mint 26 ezer üres helyre kerestek munkaerÕt. Így a munkaügyi központokhoz bejelentettekkel 47 ezer állásból válogathattak a regisztráltak. Ennek ellenére a hónap végén húszezer poszt maradt betöltetlen.

Több mint 40 ezer pályakezdÕ szerepelt az év végén a nyilvántartott álláskeresÕk között. Az ÁFSZ adatai alapján 2007. elsÕ tíz hónapjában mintegy százezer fÕ kapcsolódott be a különbözÕ aktív foglalkoztatási programokba.

A belépÕk csaknem fele közhasznú munkához jutott, több mint egyötödük bér- és járulékjellegÛ támogatás igénybevételével kapott munkalehetÕséget.

Rossz hír, hogy jelentÕsen megnÕtt a tartósan állástalanok száma. Míg 2007 elején a regisztráltak negyedét tették ki azok, akik egy éve vagy annál régebb óta képtelenek elhelyezkedni, addig decemberre egyharmadra nÕtt az arányuk. Továbbra is jelentÕsek a területi
különbségek. Leginkább a Dél-Alföldön nÕtt meg az állást keresÕk száma.

Ebben a régióban ugyanis fÕleg mezÕgazdaságból élnek az emberek, akik télen még nehezebben találnak munkát.

Ezek is érdekelhetik