Hírek

2008.01.23. 18:31

Minden többletbevétel a hiány csökkentésére

Pozitív minősítést kapott Brüsszelben a magyar konvergencia-program, bár az államháztartási hiány még mindig az egyik legmagasabb az unióban. Gyurcsány Ferenc a davosi Világgazdasági Fórumon arról is beszélt, hogy a pénzpiaci válság közvetve hazánkat is érintheti.

Szabados Balázs

A világgazdaság nem tudja lecsatolni magát az amerikai piacról, így a globális lassulás elől Európa sem bújhat el – ezt a véleményt gyakorlatilag minden jelenlévő osztotta a tegnap kezdődött davosi világgazdasági fórumon, amelyen Gyurcsány Ferenc is részt vesz. A kormányfő szerint a válság közvetlenül nem hat az EU-ra és Magyarországra, de mivel hatással van olyan piacok felvevőképességére, amelyek fontosak Európának, a krízis közvetve mégiscsak ideér.

Közben az Európai Bizottság (EB) összességében pozitívan értékelte a 2007 november 30-án benyújtott új, aktualizált magyar konvergencia-programot, vagyis az euro átvételéhez szükséges gazdasági kiigazításokat tartalmazó középtávú tervet. 

A reformokat kiegyensúlyozottnak, és tarthatónak minősítette a dokumentum. Arról is elismerően nyilatkoztak, hogy Magyarország 6,8 százalék alá szorította államháztartási hiányát, ez alapján valószínűsítik, hogy az idén megcélzott 4 százalékos terv is teljesül.

Joaquín Almunia, az unió pénzügyi biztosa a kiadások féken tartására szólította a magyar kormányt, óva intenek tehát a reformok lassításától. A javuló egyensúlyi adatok mögött a korábban tervezettnél nagyobb kiadások és még nagyobb bevételek álltak, ilyen eltérésekre pedig 2008 után már nem lesz módja Magyarországnak Az osztogatás tehát komoly veszélyt jelenthet a költségvetési hiánycélok elérése szempontjából – figyelmeztet a dokumentum –, hiszen a magyar államháztartási hiány még mindig az egyik legmagasabb az unióban. Az EB ezért azt javasolja a magyar kormánynak, hogy a befolyó többletbevételeket fordítsa a hiány csökkentésére. A testület szerint a megkezdett közigazgatási, egészségügyi, oktatási és nyugdíjreform végigvitele mindezekhez elengedhetetlen.

Veres János szerint az EB reális képet vázolt fel Magyarországról. A pénzügyminiszter elmondta: a szigor lazulása nem jelent kockázatot, a kormány ugyanis következetesen végigviszi a 2006. nyarán elindított programot.

Az elmúlt néhány napra jellemző tőkepiaci pánik itthoni közvetlen hatásaira nem számít a pénzügyminiszter, de néhány lehetséges következményt felsorolt. Veres János egy rádióinterjúban elsőként azt említette, hogy a közeljövőben várhatóan nehezebben, és drágábban lehet majd hitelt felvenni, hiszen a folyamat pénzpiaci bizonytalanságként indult el az Egyesült Államokból. Nem lehet kizárni nagyobb árfolyam-ingadozásokat sem, ami jellemző lesz a tőzsdei jegyzések értékére is. Harmadik változásként tulajdonképpen az állandóságot, vagyis az unió stabilitását említette, ami szerinte elég stabil tömböt képez ahhoz, hogy kevésbé érintse a válság.

Veres János inflációs kockázatról is szólt, ennek ellenére teljesíthetőnek látja az pénzromlás 3 százalékpontos csökkenését, a tavalyi értékhez képest. A legfrissebb adóelképzelésekről mindössze annyit árult el: létezik olyan változat, amelyben az személyi jövedelemadó-kulcsok, és olyan is, ahol a sávhatárok változnak.

Ezek is érdekelhetik