Hírek

2008.01.30. 17:18

Kétszázmillió kéményfelújításra

Februártól pályázhatnak a lakóközösségek az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására. Évente húsz ember hal meg szénmonoxid-mérgezésben, amiért sokszor a rossz állapotú kémény a felelős.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Évente húsz ember hal meg szénmonoxid-mérgezésben
[/caption]Február elsején írják ki a hagyományos szerkezetű épületek egycsatornás gyűjtőkényeinek felújítását támogató pályázatot – jelentette be Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján. A pályázatra összesen kétszázmillió forintot szánnak. Ez körülbelül 2500 lakás kéményeinek felújítási támogatására elég. A programra a legalább nyolclakásos, 1985 előtt épült társasházak lakóközösségei jelentkezhetnek. Az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására az állami támogatás a költség negyven százaléka, de lakásonként maximum 80 ezer forint lehet. A kémény felújításának teljes költsége ugyanis nagyjából 200 ezer forint lakásonként.

Pénzt a kémény lebontására, s új égéstermék-elvezető berendezés építésére lehet nyerni. A meglévő kémény mesterséges elszívását biztosító speciális, úgynevezett kéményfej-ventillátor felszereléséhez is lehet támogatást kérni. A pályázatokat szeptember 30-áig lehet beadni.
Egycsatornás gyűjtőkéményeket a harmincas évektől építettek a hazai házakba. Lényege, hogy minden egymás fölött elhelyezkedő emeletről be lehetett kötni a tüzelőberendezést. Magyarországon 1985-től tilos ilyen kéményt tervezni, 1986-tól pedig építeni. A régi típusú, rossz állapotú kémények azért jelentenek veszélyt, mert a füstgáz visszaszivároghat, s akár halálos mérgezést is okozhat. Minden évben legalább húsz ember halálát okozza a szénmonoxid-mérgezés.

Csökkentenék a paneltüzek számát is

A Panelprogramban is kiemelt szerepe van az idén a tűzvédelemnek. Ezért ebben az évben tűzoltósági szakvéleményt kell csatolni a pályázatokhoz, ha utólagos hőszigeteléshez, gépészeti rendszerek felújításához vagy a fűtött és fűtetlen tereket elválasztó nyílászáró cseréjéhez kér valaki támogatást. Emellett csak tűzvédelmi szempontból minősített anyagokat és technológiákat lehet használni a felújításnál. A hivatásos önkormányzati tűzoltóság a kivitelezés teljes folyamatát ellenőrizheti.

Ezek is érdekelhetik