Hírek

2008.01.18. 12:55

Elherdálta a pénzt a közös képviselő

Olvasónk tizenkét lakásos társasházban él. A közös képviseletet ellátó cégtől értesítés jött: a ház csődbe ment, a közös képviselő nem tud elszámolni a ház pénzével. Minden tulajdonosnak harmincezer forintot be kell fizetnie. Mit tehetnek ilyen esetben a vétlenek?

Vizer Helga

A legnagyobb szerepe ebben a helyzetben a számvizsgáló bizottságnak van - mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A testületet általában négy-öt tulajdonos alkotja, és a társasházi törvény szerint kell megalapítani. A közös képviselő, illetve a feladatát ellátó cég évenkénti beszámolással tartozik a közösségnek. Ezt a kötelezettségüket semmilyen esetben nem mulaszthatják el.

Ha gondok merülnek fel, mint a fenti esetben is, a számvizsgáló bizottság rendkívüli elszámolást kérhet a közös képviselőtől. Ezután közgyűlést hívhatnak össze, amelyen a tulajdonosok mellett a közös képviselő is részt vesz. Ha kiderül, hogy a rábízott pénzekkel hűtlenül gazdálkodott, akár bűnvádi eljárás indítható ellene, sikkasztás miatt. Ehhez azonban nagyon megalapozott gyanú kell. Ha jóhiszeműen gazdálkodott rosszul, és így okozott kárt a háznak, a tulajdonosok polgári peres úton követelhetik a kártérítést. A hiányzó pénzösszeget ebben az esetben is meg kell fizetnie.

Minden gondosság mellett is felmerülhetnek azonban előre nem látható költségek - hangsúlyozza az ügyvéd. Leszakad például a vakolat, rendbe kell hozni a veszélyes lépcsőházat, kijön egy váratlan fűtési számla. Váratlan költségek tehát mindig felmerülhetnek. A harmincezer forinton felháborodók erre is gondoljanak.

Ezek is érdekelhetik