Hírek

2008.01.21. 10:01

A Merkúrra készül az európai űregység

Űrszonda indítását tervezi a Merkúrra a japánokkal összefogva az Európai Űrügynökség.

T. G.

A BepiColombo munkanevű szondát a tervek szerint 2013-ban indítják útnak, és várhatóan 2019-ben érkezik meg a naprendszer legbelsőbb bolygójához. A most megkötött szerződések értelmében a szondát szállító űregység alkatrészeit Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Nagy Britanniában, és részben Japánban gyártják majd. A küldetés költségeit 350 millió euróra tervezik.

„A csillagászat egyik kulcskérdése, hogy megértsük: hogyan alakult ki a naprendszer” – magyarázta dr. Joseph Benkhoff az Európai Űrügynökség küldetésének célját a BBC-nek. „És ami azt illeti, a Merkúr olyan bolygó, ahová az emberiségnek el kell jutnia. A bolygó ugyanis a különlegességek égiteste. Hatalmas a hőingadozás, ez a legnagyobb sűrűségű bolygó a naprendszerben, melyen ráadásul rendkívül kíméletlen felszíni sugárzás uralkodik” – tette hozzá a tudós. A küldetésre vonatkozó szerződést ugyanazon a héten írták alá, mikor az Egyesült Államok Messenger űrszondája elhaladt a Merkúr mellett.

A kutatók bíznak abban, hogy követve az amerikaiak űrszondáját, a BepiColombo segít választ adni olyan kérdésekre, melyek mindeddig megválaszolatlanok: többek között arra, hogyan is keletkezett ez a nem mindennapi, valóságos csillagászati "csodabogárnak" számító bolygó.
A küldetéshez a japánok is csatlakoznak: míg a szonda európai országok által gyártott része a Merkúr felszínét fényképezi és vizsgálja majd, addig a japán egység a bolygó mágneses terének feltérképezéséért lesz felelős. 

Ezek is érdekelhetik