Hírek

2007.12.12. 19:06

Díjmentes vízum a megoldás

A tavaly decemberi első magyar-magyar kormányzati konzultáció után egy évvel szerdán második alkalommal került sor ilyen jellegű tanácskozásra.

Sz.B.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Másodszor került sor a magyar-magyar találkozóra
[/caption]A tegnapi budapesti magyar-magyar csúcson Gyurcsány Ferenc vezetésével a kormány illetékes miniszterei találkoztak a határon túli magyar közösségek és politikai pártok vezetőivel. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke tegnapi téjékoztatóján azokat a magyarországi politikai erőket bírálta, melyek megosztották a romániai magyarságot az európai parlamenti választási kampányban. Úgy vélte, ezzel csak a román politika megosztási szándékát segítették elő. Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy a szlovák politika súlypontja a nacionalizmus irányába mozdult el. A pártelnök a schengeni határokról is szót ejtett: „Ez 18 éves politikai tevékenységem csúcsa, ezért mentem a politikába."

Díjmentes nemzeti vízummal léphetnek be Magyarország területére Ukrajnából a kárpátaljai és Szerbiából a vajdasági magyarok december 21-e, vagyis a schengeni övezethez való csatlakozás után is - jelentette be tegnap a Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára. A 35 eurós schengeni vízumot csak abban az esetben kell kifizetniük, ha más uniós országba utaznak tovább. A Szlovákiában, Szlovéniában, és Ausztriában élő magyarok két hét múlva határok nélkül közlekedhetnek, de a nem uniós Horvátország állampolgári sem éreznek majd a változást, megmarad a rájuk vonatkozó vízummentesség. Az erdélyi magyaroknak sem lesz szükségük vízumra, Romániából bárki útlevéllel, illetve személyi igazolvánnyal átlépheti a magyar határt. Az Európai Unió ezen felül Szerbiával és Ukrajnával vízumegyezményt kötött, így többek között a gyermekek, nyugdíjasok, vállalkozók, újságírók, és az egyházi, családi, iskolai, vagy kulturális céllal érkezők díjmentes vízumot kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik