Hírek

2007.12.17. 06:05

A nagy találmány ötletét másvalaki dobta piacra

Olvasónk ötletét egy ismerőse megvalósította saját találmányaként. Most az ismerős gazdagodott meg a dologból. Perelheti-e ezért sikerrel őt a pórul járt úr?

BAMA

Az ötlet önmagában még csak találékony elmeszülemény, bár ha figyelemre méltó, elvben el kell ismerni értékeit. De pusztán egy gondolatszikrát nem lehet levédetni – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A védelem kulcsa az ötlet megvalósíthatósága. Vagyis ha elképzelem az elszakíthatatlan nejlonharisnyát vagy a többször meggyulladó gyufát, az még korántsem elég az üdvösséghez. Szabadalommá akkor válik, amikor a konkrét megvalósítás módját ugyancsak kidolgoztam.

Általánosságban szabadalomnak azt a terméket nevezhetjük, ami iparilag előállítható, az emberiség számára újat jelent, és reprodukálható – tették hozzá a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. A témában felmerülő kérdésekkel érdemes a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz fordulnunk. Az ő székhelyük a budapesti V. kerületi Garibaldi utcában van, és teljes felvilágosítást adnak az érdeklődőknek.

Amikor a kérelmet benyújtjuk, elsőbbségi jog illet meg bennünket. Ez addig tart, amíg a kérést el nem bírálják. Készüljünk fel, hogy a folyamat akár két-hároméves eljárás. Magának a levédésnek egyébként számtalan esete van. El kell dönteni például, hogy csak Magyarországra vagy szélesebb körre, az egész világra kiterjedően kérjük szabadalmunkra a védelmet. Azt is meg kell jelölni, milyen áruosztályba tartozik a szabadalom. Sok ilyen létezik. (Például mezőgazdaság, csillagászat, szolgáltatás, vas- és műszaki bolt, élelmezés stb.) A feltaláló számítson arra, hogy a szabadalmaztatás nem két fillér. Sőt, százezres nagyságrendű összeg. Főként ha külföldre is kivisszük.

Ezek is érdekelhetik