Hírek

2007.11.22. 05:56

Zaklat a volt udvarlóm, mit tegyek?

FÉLELEMBEN – Olvasónk udvarlójáról idejekorán kiderült: alkoholista, agresszív zsarnok. A hölgy szakított, de a másik sms-eket, e-maileket írogat neki. Félő, hogy a lakásán is próbálkozik majd.

Rados Virág

A magyar jogrend olyan fogalmat, hogy „zaklatás”, nem ismer – mondták el a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. Hogy mégis úgy véljük, ilyen létezik, az az angol és amerikai filmekből származik. Az angolszász jogrend ugyanis valóban ismeri ezt a tényállást. A zaklatónak még azt is előírhatja, hogy a másik felet például ötszáz méteren belül nem közelítheti meg. Nálunk a hatósági intézkedéshez nem elég, ha valaki telefonon kéretlenül hívogatja vagy levelekkel bombázza a másikat. A rendőrség is azt szokta mondani, akkor avatkozik be, ha személyes atrocitás történik. Vagy legalábbis az élet- vagy egészségellenesen fenyegetnek meg valakit. De a „falba verem a fejed” vagy a „kitekerem a nyakad” már büntetőjogi kategóriának számít – tette hozzá Dr. Schneider Péter ügyvéd.
 
Megtörténhet, hogy az agresszívan viselkedő fél odamegy a másik lakására, és ott randalírozik az ajtó előtt vagy az ablak alatt. Ordítozik, szitkozódik, üti-veri az ajtót. Ilyenkor birtokháborítást, garázdaságot követ el. Ez szabálysértési eljárást vonhat maga után. Súlyosbíthatja a helyzetet, ha mindezzel harmadik személyt is zavar. Azaz másokat ugyancsak megbotránkoztat. Ilyenkor már a rendőrök is megjelenhetnek a színen, és felszólíthatják a randalíroztót, hogy távozzon. Továbbá a már említett szabálysértési eljárás keretében pénzbírsággal súlythatják.

Ezek is érdekelhetik