Hírek

2007.11.26. 12:00

Megérkeztek az ügyészségi iratok Kiss Ernő ügyében

Megérkeztek az iratok a Budapesti Nyomozó Ügyészségre a XIII. kerületi rendőrkapitány szolgálati autója ügyében – tájékoztatott hétfőn a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

MTI

Morvai Attila csak annyit közölt, három napja van az ügyészségnek arra, hogy ha feljelentésként értékeli az iratokban foglaltakat, döntsön eljárás esetleges megindításáról. Kiss Ernő XIII. kerületi rendőrkapitány vezetői megbízatását pénteken vonta vissza Bencze József országos rendőrfőkapitány indokolás nélkül.

Pénteken hajnalban a BRFK központi ügyeletére lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a XIII. kerületi Petneházy utcában egy személygépkocsi három parkoló járműnek ütközött.  Megállapították, hogy a vezető nélkül, lezárt állapotban talált kárt okozó autó a BRFK XIII. kerületi rendőrkapitánysága vezetőjének szolgálati gépjárműve. Az azonban nem derült ki, hogy a kocsit a kérdéses időpontban ki vezette.
A Magyar Nemzet online oldalára pénteken délután felkerült Kiss Ernő dandártábornok vallomása, akit - a jegyzőkönyv tanúsága szerint - tanúként hallgatott meg a rendőrség jármű önkényes elvétele bűntett megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folyó eljárásban Kiss Ernő vallomásában azt mondta: autóját II. kerületi lakása elől lopták el, amíg ő a XIII. kerületben töltötte az estét. Csak pénteken reggel vette észre, hogy a gépkocsija eltűnt. Ő csak a Rendőrségi Igazgatási Központban értesült arról, hogy megkerült az autó, és hogy több autót is összetörtek vele.

Vallomásában a tábornok azt mondta, nem kizárt, hogy ez az akció is része a mostanában ellene folyó lejáratási kampánynak. A dandártábornok szerint akár a rendőrségen belül, akár a szervezett bűnözők között is lehetnek olyanok, akiknek érdeke az ő tönkretétele. Mint mondta, a szervezett bűnözői körök "gátlástalanok és mindenre képesek", és azt sem tartja kizártnak, hogy "olyan személlyel hajtatták végre a bűncselekményt, aki hozzám hasonlatos, illetve egyfajta alteregó", csak azért, hogy az esetleges szemtanúk rá illő személyleírást adjanak. Bencze József országos rendőrfőkapitány november elején vizsgálatot rendelt el, mert egy internetes portálon részletes beszámoló jelent meg a dandártábornok "ügyeiről". Ebben a blog írója azt írta, a tábornok rettegésben tartja beosztottjait, és ennek  tudható be, hogy az állomány 80 százaléka lecserélődött.

Kiss Ernő 2003 májusa óta volt Angyalföld rendőrfőkapitánya. 1994 májusában felfüggesztették állásából, az Országos Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályának vezetői állásából, mert ittasan vezette szolgálati gépkocsiját, és a Zugligeti úton egy fának rohant. A Horn-kormány idején 1996. szeptember 1-jétől a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot vezette főigazgatóként, egyben az országos rendőrfőkapitány-helyettesi feladatkört is ellátta. Az Orbán-kabinet hivatalba lépésekor az ORFK bűnügyi főigazgatója lett. E posztjáról hivatalosan egészségügyi okokból váltották le 1998. december 1-jén, azóta rendelkezési állományban volt és a Belügyminisztériumban látott el tanácsadói feladatokat.

Az ügy előzménye az volt, hogy Kiss Ernő 1998 novemberében levizelte a Teve utcai rendőrségi központot. Akkor azzal védekezett, hogy túlhajszolt életvitele miatt feszültségoldó gyógyszert szed, és ez válthatta ki azt a rosszullétet, ami miatt a Teve utcai rendőrszékház közelében "könnyítenie" kellett magán.

Ezek is érdekelhetik