Hírek

2007.06.25. 15:35

Thürmer sem adna kitűntetést Hornnak

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke szerint nem illeti meg állami kitűntetés Horn Gyulát. Thürmer Gyula nem a volt miniszterelnök ’56-os karhatalmista múltja miatt tagadná meg az elismerést, hanem a privatizációban játszott szerepéért.

BAMA

"Ha én lennék a miniszterelnök, (...) nem terjeszteném elő Horn Gyulát kitüntetésre, de nem azért, mert ’56-ban karhatalmista  volt. Az az ember, aki beléptetett bennünket a NATO-ba, aki eladta a magyar (...) áramelosztási rendszert a külföldi tőkének, az ne  kapjon a Magyar Köztársaságtól kitüntetést" - fogalmazott Thürmer Gyula.

Mint mondta, ugyanakkor Sólyom László köztársasági elnök szükségtelenül teszi próbára az alkotmányt. Az államfőnek nincs joga ezeket a döntéseket megkérdőjelezni - fűzte hozzá. Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke múlt csütörtökön azt mondta az MTI-nek: "az államfő aggályosnak tartja, hogy Horn Gyulát kitüntessék, mert 1956-os tevékenysége ellentétes a Magyar Köztársaság Alkotmányának értékrendjével".

Az MTI akkor kormányzati körökből értesült úgy, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek: 75. születésnapja alkalmából, a külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért tüntesse ki Horn Gyulát. Wéber Ferenc akkor közölte: az államfő Horn Gyula kitüntetésének ügyében megvárja az Alkotmánybíróságnak a kitüntetésekre vonatkozó alkotmányértelmezését.

Ezek is érdekelhetik