Hírek

2005.11.16. 00:00

Lendvai: törjön le a kezem, ha megszavazom!

Érdemi előrelépés helyett továbbra is politikai viták kereszttüzében van az úgynevezett garanciatörvény.

B. B.

Az áram, a gáz és gyógyszer árának emelését az inflációhoz igazító javaslatot Orbán Viktor Fidesz-elnök jelentette be egy héttel ezelőtt.  Lendvai Ildikó (MSZP) tegnap kö-zölte: jelenlegi formájában az MSZP számára elfogadhatatlan a Fidesz javaslata, kiváltképp a családtámogatásra vonatkozó rész ellentétes a szocialista párt felfogásával. „Törjön le a kezem, ha így megszavazom” – tette hozzá a szocialisták frakcióvezetője. Lendvai Ildikó szerint ez nem más, mint a korábbi „igazságtalan” családtámogatási rendszer összefoglalása, és csak az adókedvezmény mértékének évről évre történő emelésére vállalna kötelezettséget.

– Jó lenne, ha a süketek párbeszéde helyett végre leülnének tárgyalni – így reagált Pokorni Zoltán (Fidesz) a szocialista bejelentésre. Az ellenzéki politikus hozzátette: szívesen vendégségbe menne az MSZP-frakcióhoz, hogy a szocialista képviselők előtt érveljen a garanciatörvény elfogadásának fontosságáról. Ennek érdekében a fideszes politikus kedden levelet is írt a szocialisták frakcióvezetőjének. A levélben arra kéri Lendvai Ildikót: teremtsen alkalmat arra, hogy az MSZP hétfői frakcióülésén ismertethesse a törvényjavaslattal kapcsolatos szándékaikat.

Közben a Méltányosság Politikaelemző Kör bejelentette: megrendezné a Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közötti nyílt vitát. A kormányfő már el is fogadta a meghívást, feltételül a nyilvánosság teljes bevonását szabná – nyilatkozta Batiz András kormányszóvivő. A miniszterelnök javasolja, hogy több tematikus párbeszédet rendezzenek. A vitasorozatban első lehetne a családtámogatás kérdésköre, hiszen ebben markáns ellenvélemény van a pártok között. A Fidesz elnöke még nem reagált a felvetésre.

Ezek is érdekelhetik