Hírek

2005.10.21. 00:00

Gyurcsány szorosan felzárkózott Orbán mögé

Míg korábban az ellenzéki párt szimpatizánsai jóval aktívabbak voltak, most az MSZP és a Fidesz is táborának 63 százalékát tudja mozgósítani – derül ki a Medián közvélemény-kutató legújabb felméréséből.

Dreissiger Ágnes

Az elemzés szerint ez a magyarázata annak, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében is „zárul az olló”: míg júliusban ebben a körben 17 százalékpont volt a Fidesz előnye, ez októberre 4 százalékra apadt. A teljes népességre vetítve ugyanekkora a különbség, 34:30 arányban vezet a Fidesz. Ami továbbra is változatlan: a szocialista párt az 50 felettiek, az ellenzéki párt a 18–39 évesek körében tartja biztosan pozícióját. Orbán Viktor 4 pontot rontott, Gyurcsány Ferenc ugyanennyit javított a felmérés szerint, így a miniszterelnök már csak egy százalékkal marad el az ellenzék vezérétől.

A Gallup közvélemény-kutató szerint a biztos szavazók körében hajszállal vezet az MSZP a Fidesz előtt. A teljes mintában három százalék az ellenzéki párt előnye. Kiderült: a kis pártok egyike sem lépné át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Szakértők szerint az MSZP egyre aktívabb szavazótáborának köszönheti az eredményt.

Ezek is érdekelhetik