Hírek

2005.09.16. 00:00

Bécsben nem csak a pénz számít

Bécs Budapesttől 225 kilométer. Földrajzilag. Ha a futball infrastruktúráját tekintjük, annál sokkal több. A császárváros újra BL-mérkőzést rendezett.

Dénes Tamás

Ha Európa egyik sztárcsapata a vendég, szinte garantált a teltház. Nem magyar, hanem közép-európai sajátosság, hogy egy ilyen esemény miatt érdemes kimozdulni „otthonról”. Ám ameddig a Lokinak – vagy korábban a Zetének – több száz kilométert kellett utaznia hajdanán a maga hazai BL-selejtezőjére, a Rapid csak átkelt Bécs 14. kerületében lévő Hütteldorfból a másodikba, Leopoldstadtba, a híres Praterbe. Az egykori császári vadászterületen lévő ötvenezres stadion a világ egyik legjobbja: egyike az UEFA 22 ötcsillagos pályájának. Ez a minősítési fokozat a legmagasabb, BL-döntőt például csak ilyenben lehet rendezni, de talán az is érdekes, hogy itt lesz majd a következő Eb-döntő 2008 nyarán.

A Rapidnak – ezt már a csapat magyar középpályása, Korsós György meséli a meccs után – az előző szezonban 15 ezer volt a hazai nézőszáma, ehhez képest a mostani majdnem ötvenezer néző nagy ugrás. De hát ez a Bajnokok Ligája! „Ráadásul az egyesület marketingosztálya nagyon ügyesen szervezett, csomagban adta el a három hazai meccsünkre a jegyeket. Így aztán telt ház lesz a Juventus és a Bruges ellen is – teszi hozzá az éppen 25. BL-meccsén szerepelt 29 éves válogatott játékos. Őszintén szólva kevésbé lep meg ezzel a hírrel, mint a következővel: „Győrben is nagy az érdeklődés! Hetven bérletet vittem át, de még ennél is sokkal többen jöttek át.”

A félszázezer néző valóban pazar hangulatot teremtett, s ehhez, azt gondolom, hozzájárult a hangosítás is. Ez alkalmasint nem igazán pénzügyi kérdés – a technika ma már csodákra képes. Félelmetes atmoszférát teremtettek a ceremóniamesterek, az meg különösen figyelemre méltó, hogy rockszámokként hangzottak a csapatot éltető nóták.

Kérdezem a meccs után Korsóst, osztrák viszonylatban gazdag csapatnak számít-e a Rapid, mert hogy nálunk mindenki azt gondolja, a „jóság-bőség” elengedhetetlen feltétele a „királykategóriában” való szereplésnek. Kiábrándít, vagy inkább pontosít: magyar léptékkel lehet, hogy sok a 12 millió eurós, azaz körülbelül hárommilliárd forintos büdzsé, de Ausztriában a zöld-fehérek egyáltalán nem tartoznak a tehetősek közé. Bécsben az Austria, országos viszonylatban a legutóbbi időben jelentős tőkeinjekcióval gyógyuló Salzburg sokkal nagyobb összegből gazdálkodhat. A csapat így is sikeres.

Hozzá kell tenni: szerdán este a tizenegyest is kihagyó Rapidnak esélye volt a döntetlenre a Bayern München ellen. Talán ezt értékelte a publikum is: a lefújás után hosszú perceken keresztül ünnepelte a veszteseket.

Az első kör eredményei

A csoport: Bruges–Juventus 1-2, Rapid–Bayern 0-1

B csoport: Sparta–Ajax 1-1, Arsenal–Thun 2-1

C csoport: Udinese–Panathinaikosz 3-0, W. Bremen –Barcelona 0-2

D csoport: Benfica–Lille 1-0, Villarreal–Man United 0-0

E csoport: PSV–Schalke 1-0, Milan–Fenerbahce 3-1

F csoport: Lyon–Real Madrid 3-0, Olympiakosz–Rosenborg 1-3

G csoport: Chelsea–Anderlecht 1-0, Betis–Liverpool 1-2

H csoport: Rangers–Porto 3-2, Artmedia–Inter 0-1

B csoport: Sparta–Ajax 1-1, Arsenal–Thun 2-1

C csoport: Udinese–Panathinaikosz 3-0, W. Bremen –Barcelona 0-2

D csoport: Benfica–Lille 1-0, Villarreal–Man United 0-0

E csoport: PSV–Schalke 1-0, Milan–Fenerbahce 3-1

F csoport: Lyon–Real Madrid 3-0, Olympiakosz–Rosenborg 1-3

G csoport: Chelsea–Anderlecht 1-0, Betis–Liverpool 1-2

H csoport: Rangers–Porto 3-2, Artmedia–Inter 0-1 -->

Ezek is érdekelhetik