Labdarúgás

2024.01.06. 10:52

Az UTE U19 ellen vívja első felkészülési meccsét a KLC

Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a vármegyei első osztályban szereplő Kecskemét LC már január 4-én megkezdte a tavaszi idényre való felkészülést. Márton Pál, a csapat vezetőedzője a tavalyi esztendőt értékelve emelte ki a követendő – a KLC esetében: tartandó – irányt.

Vincze Miklós

Gólöröm Kecskeméti LC-módra

Fotó: Bús Csaba

A Kecskeméti LC az őszi idényben megvívott tizennégy mérkőzést követően 18 ponttal a 10. helyen áll, 5 győzelemmel, 3 döntetlennel és 6 vereséggel. A vezetőedző, Márton Pál látja ennek a pozitív oldalát is, de hiányérzete is van.

– Felemás érzések vannak bennünk az őszi számszerű teljesítménnyel kapcsolatban – mondta Márton Pál. – Egyrészt büszkék vagyunk arra, hogy beállítottunk egy szép rekordot, hiszen a 18 pont a legtöbb, melyet a Kecskeméti LC a vármegyei élvonalban félszezon alatt megszerzett az utóbbi öt évben. Fiatal csapatunk van, a fejlődés útján járunk, emiatt joggal örülhetünk ennek a pontszámnak. Másrészt viszont az igazsághoz hozzátartozik, hogy hullajtottunk el olyan pontokat, melyekkel előzetesen számoltunk. Éppen a fiatalság, az abból fakadó rutintalanság vezetett oda, hogy összességében az előzetes terveinkhez képest hat ponttal kevesebbet kaparintottunk eddig meg. Két győzelemnyi pontszám tehát mindenképpen bennünk maradt, de ha az elmúlt évekből indulunk ki, elégedettek lehetünk. Ami a játékot illeti, a Jánoshalma elleni második félidőt leszámítva minden mérkőzésen elégedettek voltunk a játékkal. Lépésről lépésre haladva mindig meg tudták valósítani a pályán a srácok azt, amit Horváth Zoltán kollégámmal kértünk tőlük, így mindig tudtunk előre haladni. Az év elején eltervezett folyamatokkal tehát jól haladunk. A labdarúgásnak rengeteg szegmense van, de a főbb területekkel elégedettek voltunk.

A csapattal végzett közös munkán érezhető a fejlődés. – A tavaly januárban elkezdett pozitív folyamat alakulásának az alapja volt a tapasztalatszerzés. Ahogy haladtunk előre a fiatal társaságunkkal a bajnokságban, ahogy egyre több mérkőzést vívtunk meg, úgy érződött a fejlődés, leginkább abban, hogy játékosaink egyre jobban érzik, mikor kell megfogni egy meccset. Véleményem szerint a találkozó ritmusára való hangolódásban, az ellenfélhez való viszonyulásban, az alkalmazkodóképességben fejlődtünk a legtöbbet. Persze, minden területen fejlődni kell, a futballban mindig vannak pontok, amelyeket csiszolni lehet. Az idei felkészülés során szeretnénk új játékrendszereket elsajátítani. Ezzel az lesz a célunk, hogy a mérkőzéseken a korábbinál is szélesebb eszköztárral rendelkezzünk. Nincs megállás, a fiatal játékosainkban megvan a fejlődési potenciál, ezt ki kell használni. Folyamatosan szolgáltatnunk kell számukra az új információkat, impulzusokat, tudást.

A fiatalítási folyamatot sikeresnek értékeli, sőt, folytatandónak. – Tavaly januárban döntött úgy az egyesület vezetősége, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fog fektetni a felnőtt futballban a fiatalok beépítésére. Ezáltal szeretnénk az utánpótlásunkat még nagyobb munkára késztetni, egyúttal movitálni, hogy az utánpótláskorú játékosaink láthatják, hogy kemény munkával hova lehet eljutni. A filozófiánkhoz hozzátartozik, hogy aki annyira kiemelkedik, hogy van lehetősége magasabb szinten folytatni karrierjét, jó szívvel engedjük el. Az utánpótlásnevelés arról szól, hogy minél messzebbre juttassuk el tehetségeinket. A felnőtt csapatban ennek szellemében végezzük a munkánkat Horváth Zoltán kollégámmal, mindig arra törekszünk, hogy új dolgokat találjunk ki annak érdekében, hogy e célunk megvalósuljon. A sikeresnek mondható fiatalítási folyamatunkat jól bizonyítja, hogy tavaly a vármegye egyes felnőtt együttesünkben tizenegy olyan játékos mutatkozott be, akik 18 év alatti. És ami még fontosabb, ebből kilencen meg is ragadtak a keretben, sőt, három-négy fiatal folyamatos játéklehetőséget kap, sztenderd pozíciót harcolt ki magának a csapatban.

Ennek szellemében, tehát a minél több fiatal bevonása filozófiájával kezdték el az idei évben is – a vármegyei mezőnyben elsőként – a felkészülést. Ami meglehetősen tempós lesz, hiszen a Kecskeméti LC-nél minden nap tartanak edzést. Tehetik, hiszen éppen a fiatalok azok, akik akár minden nap is el tudnak járni edzésre.

Márton Pál ugyanakkor arról is be tudott már számolni, hogy milyen ellenfelekkel találkoznak a felkészülés során.

– Január 31-én, szombaton vívjuk meg az első felkészülési mérkőzést, akkor a Véber György által edzett UTE U19-et fogjuk vendégül látni. Rákövetkező szerdán, február 3-án az egyik vármegyei első osztályú riválisunkat, a Jánoshalmát látjuk vendégül. Február 7-én az Örkény látogat Kecskemétre, január 11-én vasárnap pedig az NB III.-ban szereplő Monor. Az edzőmeccsek sorát a vármegye egyben bajnoki címvédő Kiskunfélegyházával tervezett találkozóval zárjuk, február 14-én, szerdán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában