Labdarúgás

2022.07.08. 07:00

Hatott az apai hívó szó Banó-Szabó Bencére

Új játékost igazolt a július végi elsőosztályú bajnoki rajtra készülő, jelenleg Szlovéniában edzőtáborozó Kecskeméti TE. Banó-Szabó Bence, a KTE saját nevelésű játékosa hazatért a Budapest Honvéd csapatától, és a lila-fehérek csütörtöki felkészülési mérkőzésén már pályára is lépett.

Vincze Miklós

Banó-Szabó Bence (labdával) édeapjával, Szabó István edzővel (háttérben) dologzhat együtt mostantól

Fotó: Nyitray András

A hírös városi klub szerdán mindenben megegyezett a Budapest Honvéd képviselőivel, így Banó-Szabó Bence játékjogát végleg megszerezték a fővárosi együttestől. A 22 esztendős, saját nevelésű középpályás nyolc esztendő után tér haza Kecskemétre.

Banó-Szabó Bence kecskeméti nevelés, a KTE-ben kezdett el ismerkedni a futballal. Rendre korosztálya legjobbjai közé tartozott, és végül 2014-ben lecsapott rá a Honvéd-MFA. Eredményesen fejlődött tovább a piros-feketék kötelékében is, hiszen az U16-os, az U17-es és az U19-es korosztályos csapatával is bajnoki címet szerzett, sőt, az utánpótlás-válogatottba is beverekedte magát, egészen az U21-es korosztályig tagja maradt a nemzeti csapatnak. A felnőtt csapatba a 2017/2018-as szezonban robbant be, 26 mérkőzésen 4 gólpasszt jegyzett. 

Összesen 83 tétmeccsen lépett pályára a Honvédban, ezeken 4 gólt és 10 gólpasszt könyvelhetett el, betalált az Európa Liga selejtezőjében is. Pályafutásának a legnagyobb sikere a 2020-as Magyar Kupa győzelem a kispestiek mezében. 

Banó-Szabó Bence gyakorlatilag hazatér most Kecskemétre, képletes értelemben várja őt a KTE-család, de konkrét értelemben is várja a család, legalábbis egy családtagja, hiszen Szabó István edző, akivel együtt dolgozhat mostantól fogva, nem más, mint az édesapja. 

– Meglehetősen rég nem jártam már játékosként a Széktói Stadionban, úgyhogy nagyon izgatott voltam, amikor először találkoztam srácokkal. Nagyon vártam már ezt a pillanatot, és boldog voltam, hogy valóra vált. Külön hálás vagyok a kecskeméti vezetőségnek azért, hogy mindezt a lehetőséget meg tudták teremteni. Vagyis hogy a nevelőegyesületem színeiben játszhassak az első osztályban. 

Azért jöttem ide, hogy segítsek abban, hogy a Kecskemét bennmaradjon az NB I-ben, és a klub jövőre is ebben az osztályban szerepelhessen. 

Nekem is megvannak természetesen a céljaim, gólokkal és gólpasszokkal szeretnék ehhez hozzájárulni. Sokan kérdeznek és kérdeztek természetesen arról, hogy hogyan fogom ezt az edző-játékos kapcsolatot kezelni édesapámmal, de ezt egymás között megbeszéltük, problémát biztosan nem fog okozni az a helyzet, hogy meglehetősen szoros rokoni viszony fűz minket egymáshoz. Sőt, olyannyira nem zavar, hogy a döntésemben a egyenesen az játszotta a legnagyobb szerepet, hogy ő a vezetőedző, mert nem titok, hogy volt más NB I.-es megkeresésem is. Amikor viszont jelezte felém, hogy a KTE kötelékében akar tudni, akkor eldőlt, hogy haza szeretnék jönni. A pályán az edzőm lesz, otthon pedig az édesapám. Számítok rá, illetve el is várom tőle, hogy az edzéseken velem bánjon a legkeményebben. Bízom benne, hogy egy sikeres évet zárunk majd közösen – mondta Banó-Szabó Bence.

A saját nevelésű játékos a szlovéniai edzőtáborban, a Slovenska Bistrica elleni edzőmeccsen mindjárt be is mutatkozott az ismerős lila-fehér szerelésben. 

Szerdán játszotta le a két Szlovéniában tervezett felkészülési mérkőzés közül az elsőt a július 30-i NB I.-es rajtra készülő Kecskeméti TE. A szlovén másodosztályú Slovenska Bistirica ellen kétszer ötven perces mérkőzésen volt eredményes, és győzött 3–1 arányban Szabó István csapata.

– Munkás napokon vagyunk túl, az elvégzett mérések is ezt bizonyítják – jelentette ki a találkozót követően Szabó István vezetőedző. – Motivált csapattal játszottunk, akik komoly nyomást akartak ránk helyezni. Ez helyenként sikerült is nekik, hiszen rajtunk a fáradtság kiütközött. Ettől függetlenül azt a célt elértük, hogy ha százhúsz percet nem is, de legalább százat tudtunk játszani, ami megfelelő terhelés volt a csapat számára. Közben a játékrendszerünket is csiszolni akartuk amellett, hogy a játékosok nagyjából egyenlő játékidőt kapjanak. A győzelemnek örülök, hiszen egy győzelem bármikor, bármilyen meccsen mindig önbizalmat ad. Az elkerülhető kapott gólt sajnálom egy kicsit, de ebből is tanulhatunk. Egy biztos, jobban oda kell figyelni a fáradtságból adódó hibákra, illetve a helyezkedésre is. A céljainkat maximálisan elértük, és sérültünk sincs már szerencsére. 

A vezetőedző csütörtökön délelőtt már újra edzést vezényelt a keretnek. Azután egy kis regenerációra adott lehetőséget, pénteken viszont már újra két edzést tart a társaságnak. – Szombaton újra pályára lépünk, és egy újabb erős ellenfél ellen zárjuk a szlovéniai edzőtáborban végzett munkát – utalt a csapat következő előkészületi mérkőzésére, amelyen a Rudar Velenje? lesz az ellenfél. keméti TE kerete, 

A szerdai mérkőzésen megszerezte az első találatát lila-fehérben Uros Djuranovics. A montenegrói válogatott csatárunk bízik benne, hogy jön a folytatás is, ahogy abban is, hogy a helyét egyre inkább megtalálja a csapatban. 

– A legfontosabb most az, hogy a felkészülési időszakot sérülések nélkül csináljuk végig, emellett minél jobban megismerjük egymást, a pályán és azon kívül is csapattá formálódjunk – jelentette ki a játékos. – Örülök, hogy megvan az első gólom, bízom benne, hogy jön majd a folytatás is. A Békéscsaba és a Bistrica ellen sok biztató dolgot láttam már a csapattól. A körülmények mindenhez adottak itt Szlovéniában, mindent megkapunk, ami szükséges a minőségi munkához és edzésekhez. Jó lenne, ha Kecskemétre is úgy térhetnénk vissza, hogy mindenki egészséges, hogy tovább folytassuk a megkezdett munkát. Nagyon jó egységet alkot a csapat, a stábtagok és a játékosok is nagyon kedvesek velem, ami persze részemről is kölcsönös, így jól érzem magam – mondta Uros Djuranovics. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában