Floorball

2022.06.19. 07:00

Gyorsan érték el a nagy sikert

Mélykúton az általános iskolában évről évre hagyomány, hogy a labdarúgás, a kézilabda, a röplabda és a kosárlabda mellett a floorballt is űzik a gyerekek. Hét évvel ezelőtt kezdték el művelni ezt a sportágat, de a mögöttünk hagyott tanévben diákolimpiát is tudott nyerni az iskola.

Földes Péter

A mélykúti fiatalok remekeltek az idei diákolimpián, több korosztályban is Fotó: Klem József

A floorball nevezetű játékot az 1960-as években kezdték el játszani, a jégkoronghoz lehet a legjobban hasonlítani. A pálya- és a kapuméret azonos a jégkorongéval, ugyanúgy palánk veszi körül a játékteret. Az Egyesült Államokban, illetve Svédországban indult el először a sport, azonban Czitrom András személyében magyar feltalálója is volt. 2011-ben a magyar válogatott is szerepelt világbajnokságon. Mélykúton a 2014–2015-ös tanév során kezdték el művelni ezt a sportot. 

– Az előző testnevelő tanár talált nagyon amatőr ütőket a szertárban, és a monoton játékok után elkezdte játszatni a gyerekekkel – tekintett vissza Klem József, a mélykúti Szent Tamás Katolikus Általános Iskola pedagógusa. – Én szülőként csatlakoztam a csapathoz, majd később kezdtem el én is foglalkozni a gyerekekkel. Minden évben növekszik a létszámunk. 

Amikor az egyház átvette az iskolánk irányítását, akkor új igazgató került az iskola élére. Ő még jobban támogatta ezt a játékot, ezáltal a szülők is rengeteget tettek és tesznek a mai napig azért, hogy eredményeket érjünk el. 

Az elmúlt években sikerült szerveznünk egy floorballbált is. Ennek bevételéből ütőket, felszereléseket vásároltunk a gyerekeknek. Azonban a legfontosabb a palánk megvásárlása volt, mert az nagyon kevés helyen van a környékben. Talán Szegeden és Kecskeméten van a legközelebb hozzánk – tette hozzá Klem. 

A játék szeretete mellett a mélykútiak versenyen is szerették volna magukat megmérettetni. Így indultak el a floorball diákolimpiai rendszerben, aminek idén már a csúcsára is felértek. 

– Amikor kezdtük, akkor az elsődleges cél az volt, hogy játszunk egyet. Ismerjünk meg minél több iskolát, minél több csapatot. Előbb a körzeti bajnokságon vettünk részt az első évben, a másodikban már látható volt a fejlődés, ugyanis a megyei döntőbe is bekerült a csapat. 

Az idei tanévre hatalmas fejlődésen ment át az együttes, ugyanis az első korcsoportos lányokkal országos diákolimpiát nyertek. 

A második korcsoporttal második, a harmadikkal harmadik helyezést értek el. A felső tagozatosok az ötödik és a hetedik helyen végeztek az országos döntőben. A 2021–22-es tanévben a mélykúti iskola lett a legeredményesebb a floorball-diákolimpián, amire külön büszkék vagyunk – sorolta az eredményeket a mélykúti iskola pedagógusa. 

Klem József arról is beszámolt, hogy mennyien veszik ki részüket a sikerből, továbbá mennyi gyakorlást jelent az ilyen jó eredmény szinten tartása az iskola számára. 

– Nagyjából hatvan gyermek tevékenykedik ebben a sportágban nálunk. Az alsósok és a felsősök is nagy elánnal vetik bele magukat, négy-öt edző foglalkozik velük. Heti két foglalkozást tartunk a gyereknek. Sokan fociznak mellette, akár Kiskunhalason, Baján vagy itt Mélykúton, így ez egy kiegészítő sport is. 

A labdarúgás után a második legnépszerűbb volt az idén a diákolimpián. A gyerekek is szeretik művelni a játékot, és ami a legfontosabb, sosem kell őket ösztökélni. 

A szülők elhivatottsága is példátlan. Egy-egy versenyre eljuttatnak bennünket, segítenek ott, ahol tudnak. 

Azt is megtudhattuk, hogy mire a legbüszkébbek a mélykútiak az eddig elért eredményeik közül. – Felfigyeltek már több helyen az eredményeinkre. A floorballfellegvárak az északi megyékben vannak. Eger, Miskolc, Komárom a főbb állomásai ennek a sportnak. A magyar utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya már nemegyszer felfigyelt játékosainkra. Azt gondolom, ez egy hatalmas elismerés az iskolának, a tanulóknak és az edzőknek is – zárta gondolatait Klem József. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában