Parasport

2021.09.10. 10:37

Egyedi rekordot döntene meg Boronkay Péter

Hollandiában rendezik meg a világbajnokságot a hétvégén, amelyen Boronkay Péter para­triatlonista is részt vesz.

Nyitray András

Boronkay Péter

Forrás: KMSE

A kecskeméti világ- és Európa-bajnok para­triatlonista, Boronkay Péter újabb kiemelt rangú versenyre készül, hétvégén a hosszútávú világbajnokságon vesz részt Hollandiában, ahol 3,8 kilométert kell úszni, 180 kilométert kerékpározni és 42 kilométert futni, mindezt egy nap alatt. Boronkay régóta készül már a versenyre, tulajdonképpen a tokiói játékokról is lemondott már.

– Nagyjából az év elején sejteni lehetett, hogy a tokiói paralimpiára csak valami csoda folytán, esetlegesen szabadkártyával lesz esélyem kijutni – tekintett vissza a Mercedes-Benz Gyár KMSE versenyzője. – Az alapozó meleg égövi táborban februárban még gőzerővel készültünk a márciusra kiírt világkupákra, melyeket a járványhelyzet miatt töröltek. Gondoltuk, majd a májusban, Milánóban rendezett sprintvilágbajnokságon lesz lehetőség bizonyítani és jó pontokat szerezni a kvalifikációhoz, azonban alig három héttel a tervezett esemény előtt azt is törölték. Ezt követően hét hétbe sűrűsödött négy nemzetközi kvalifikációs pontgyűjtő verseny a világ négy különböző helyszínén.

Úgy döntöttem, hogy erre az esélyt átadom sporttársamnak, mert a következő hetekben a családom mellett volt a helyem.

Sem a második gyermekünkkel utolsó hónapban lévő feleségemet, sem a másfél éves Ákos fiunkat, sem magamat nem szeretném ennek a stresszel és bizonytalansággal teli időszaknak kitenni. Pár hét múlva megszületett második gyermekünk, Kristóf, akit már nagyon várt a család.

Boronkay Péter szerint jó döntést hozott, hogy előre tekintett és a családot helyezte előtérbe, hiszen egyre felszabadultabban tudott így versenyezni, ami az eredményein is érződött.

Boronkay Péter
Fotó: KMSE

– A döntés jónak bizonyult, mert felszabadultan versenyezhettem itthon, hazai pályán. Ez annyira jól sikerült, hogy Keszthelyen, a középtávú ob-n egyéni csúcsot tudtam menni. Az edzőimmel ennek az eredménynek is nagyon örültünk, hiszen a tervünk a 2021-es őszi időszakra egy hosszútávú verseny sikeres teljesítése volt. A felkészülésbe beiktattuk az idei rövidtávú országos bajnokságot, ahol az épek között a közel 50 fős mezőnyben sikerült bronzérmet nyernem, amire nagyon büszke vagyok.

Boronkay Péter hónapok óta készül a hollandiai világbajnokságra, ahol egyedi rekordot is dönthet.

– Az elmúlt közel három hónap a vb-re való felkészüléssel telt, szeretnék egy magamhoz képest jó eredményt elérni, és természetesen győzni ezen a megmérettetésen. Amennyiben sikerül, én leszek az egyetlen olyan para­triatlonista ebben a sportágban, akinek sprint-, rövid-, illetve hosszútávú világbajnoki címe is van. A versenyre Bálint Zoltán úszóedzőm is elkísér a hollandiai Almere városába. Szeretném előre is megköszönni a családom és a partnereim támogatását, valamint a felkészítőim, Németh Gyula és Szöllőssy István munkáját.

Boronkay Péter szeptember 12-én áll rajthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában