Jiu-jitsu

2021.02.18. 07:00

A ZR Team Brazilian Jiu-jitsu csapata kerüli a formahanyatlást

Ahogyan a többi sportágat, a jiu-jitsut sem kíméli a korona­vírus-járvány. A klub jelenlegi helyzetéről Tóth Zoltánnal, a kecskeméti ZR Team Brazilian Jiu-jitsu csapat vezetőedzőjével beszélgettünk.

Horváth Péter

A kecskeméti ZR Team Brazilian Jiu-jitsu csapat

Fotó: Bús Csaba

Nehéz idők járnak a hazai küzdősportéletben. Nem tagolják az évet az egyes versenyek, melyek egyben felkészülési célt is adnak versenyzőknek. Ennek már csak másodlagos következménye, hogy nem tudnak megméretni a fiatalok, akik eddig mindig egészen pontos visszajelzést kaptak az egyes versenyeken arról, hogy hol tartanak éppen az ellenfélhez képest – fogalmazta meg a sportélet jelenlegi motivációgyilkos lélektani helyzetét idősebb Tóth Zoltán, a kecskeméti ZR Team Brazilian Jiu-jitsu csapat vezetőedzője.

– Ebben az időszakban erőnek erejével tudják fenntartani magukban a csapattagok a motiváció tüzét. Hiszen nincs egy közeli cél, amiért edzünk, a közelgő versenyek pedig mindig felszítják a tüzet, ám ezek most nincsenek. Most csak az visz előre, hogy szeretjük a sportot és a csapatot, és az intenzív edzésekkel szeretnénk elkerülni a formahanyatlást. Azért van ennek jó oldala is, nem kell annyira figyelni a súlyunkra, kicsit megengedőbbek lehetünk magunkkal szemben a konyhában – mondta a mester, hozzátéve, hogy most igazán csak a csapat kemény magja látogatja az edzéseket, többen óvatosságból távol maradnak a tréningektől.

Pedig igen sikeres az Orgoványról Kecskemétre átköltözött egyesület, az előző évekhez hasonlóan bizonnyal tavaly és idén is szállították volna az érmeket a tanítványok. Különösen sikeresek a vezetőedző gyermekei, a 20 éves Anett és a 18 éves Zoltán, akiket még 2019-ben kiváló nemzetközi eredményeik alapján az év sportolói­vá választott a Magyar Versenysport Szövetség a jiu-jitsu szakágban. Anett 2017-ben világbajnok lett Görögországban, 2018-ban pedig Európa-­bajnok Olaszországban, tavalyelőtt pedig a nemzetközi szervezet, az IBJJF Budapesten rendezett bajnokságán aranyérmes lett.

Az ifjabbik Zoltán, nővéréhez hasonlóan, már a felnőttek között versenyezne, ha lennének versenyek. A fiatalember még 2017-ben a görög vb-n U18-ban a második helyig jutott, az Olaszországban megrendezett Eb-n U21-ben harmadik lett 16 évesen. A lisszaboni Eb-n 70 kilós súlycsoportban két ezüsttel, majd Londonban dupla arannyal zárt. A Roma Openen szintén dupla aranyat szerzett és ugyanott kimonó nélkül, csak aláöltözetben is Európa-bajnok lett. Tavalyelőtt novem­berben az IBJJF Berlinben megrendezett világversenyén egy arany- és egy bronzérmet gyűjtött 70 kilós súlycsoportban, majd a nyílt kategória abszolút harmadikaként állhatott fel a dobogóra, és nem sokkal később magyar bajnok lett súlycsoportjában, majd a Kartalon rendezett nemzetközi rangsorversenyben is az élen végzett.

Tavaly borult a versenynaptár és idén sincs rajta egyetlen bejegyzés sem. Egyedül az Egyesült Államokban és a sportág szülőhazájában, Brazíliában rendeznek versenyeket, de oda most esélytelen kijutni. A fiatalok egyöntetűen állítják, hogy várják már a megméretés lehetőségét, addig pedig a fizikai mellett mentális tréninggel is készülnek a viadalokra. Az első hullám csillapodásával májusban újraindultak az edzések, azóta heti ötször tréningezve őrzik formájukat.

Hogy jóról is beszámoljunk,

ketten is fekete övet szereztek a csapatban és új helyre is költöztek a jiu-jitsusok.

Nyár óta a Halasi úti tágasabb dódzsóban folynak az edzések.

Idősebb Tóth Zoltán hangsúlyozta, hogy noha most nehéz látni a helyzet végét, de a mindennapos edzések fizikai­lag és mentálisan is hozzájárulnak az egészséghez, illetve segítenek abban is, hogy elkerüljék a betegséget.

A kecskeméti ZR Team Brazilian Jiu-jitsu csapat
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában