labdarúgás

2020.04.15. 09:41

Százkét évvel ezelőtt is szünetelt a bajnokság

Nem ez az első, hogy focibajnokságok maradnak el, hiszen a spanyolnátha kitörésekor a főváros azonnali intézkedéseket foganatosított: bezáratta a sporttelepeket.

Vincze Miklós

A koronavírus-járvány néhány hét alatt gyökeresen felforgatta a hétköznapi életünket, az átlagember számára szinte felfoghatatlan sebességgel követték egymást az események. Még be sem rendezkedtek sokan a távmunkára, máris zártak be az iskolák, majd életbe léptek a különböző intézkedések. Ahhoz képest, hogy a társadalom az áldozatot annak érdekében hozza, hogy minél kevesebb emberélet essen a járvány áldozatául, néhány, az egyébként hétköznapjainkhoz tartozó dolog kényszerű nélkülözése eltörpül, így például az is, hogy a sportélet is leállt. Mert leállt. Sorra halasztották a nemzetközi szövetségek a világversenyeket, sőt, az elmozdíthatatlan tabunak tűnő olimpiát, amelynek a halasztása bármennyire nehéz és bármilyen sokakat sokkoló döntés volt, abban segített, hogy sokakkal, akik addig esetleg nem látták be a helyzet valódi komolyságát, ezen esemény elhalasztása láttatta be, hogy mennyire komoly a helyzet. Leállt a sportélet, és attól, hogy az emberiségnek vannak most sokkal komolyabb problémái ennél, azoknak, akiknek a sport iránti szenvedély teszi ki az életük lényeges részét, nagyon is hiányzik.

A bajnokság járvány miatti szünetelése azonban nem példátlan a magyar foci történetében, történt már ugyanis ilyen 1918 őszén. Érdekesség, hogy a világháború még nem volt akadálya a bajokság bonyolításának, amint az a Sporthírlap 1918-as beharangozójából kiderül. „A világháború ötödbácsik esztendejében egyesületeink az eddigi küzdelmektől megedzve, a football iránti határtalan szeretetből fakadó nagy lelkesedéssel néznek szembe az újabb megpróbáltatásoknak, s az előző esztendőket is felülmúló gazdag programot terveznek. A ma már állandó jellegű háborús állapot okozta kényszerhelyzet folytán a csapatok összeállításánál, a nagyszabású tervek részletes kidolgozásánál számolni kell természetesen azzal a körülménnyel, hogy a játékosok túlnyomó többsége katona, akik csak átmenetileg tartózkodnak idehaza, s így előre gondoskodni kell rendszeres helyettesítésükről”.

Új helyzetet teremtett azonban a spanyolnátha, amelynek kitörésekor a főváros azonnal intézkedéseket foganatosított. Október 21-én jelentette a Sporthírlap, hogy: „Budapest tiszti főorvosa indítványára a tanács testületileg kimondta, hogy október 21-től november 4-ig az összes színházat, mulatót stb., és sporttelepet a rendkívüli mértékben elterjedt spanyolnáthajárvány miatt zárva kell tartani. Így tehát a székesfőváros területén november 4-ig az összes sporttelepet bezárják, elmarad a november 3-ra tervezett magyar–osztrák válogatott mérkőzés is.”

Csak néhány csapat volt, aki vállalta a bevételkiesést, s ha zárt kapuk mögött is, de lejátszotta a soros bajnoki mérkőzését. Így tett az MTK és a KAC, a többiek azonban halasztottak. A korszak mezőnyből kiemelkedő csapata, az MTK ugyanakkor a járvány következtében vesztette el válogatott kapusát, Knap Miksát, a hálóőr szeptember 23-án hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában