futás

2019.03.30. 18:34

Rekordszámú nevező indult a kocséri futófesztiválon

Határon innen és túl, összesen 52 településről érkeztek futók az idén immár ötödik alkalommal megrendezett kocséri Kutyakaparó Futófesztiválra. A rendezvény célja évről évre a nemzeti hagyományok ápolása, valamint az egészséges életmód népszerűsítése.

Koós Kata

Kocsér Rekordszámú, több mint négyszáz nevezővel rajtolt el az idei, kocséri Kutyakaparó Futófesztivál szombaton. A futás szerelmesei immár ötödik alkalommal gyűltek össze az ország minden tájáról, sőt határon túlról is, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt rendhagyó módon futófesztivállal tisztelegjenek, valamint hogy a nemzeti ünnep alkalmából jelképes távokon bizonyítsák saját kitartásukat.

A hagyományoktól eltérően idén nem március 15-én, hanem a hónap végén rendezték meg a fesztivált, hogy az időjárás garantáltan kedvező legyen a mozogni vágyók számára. Összesen 52 településről – többek között Debrecenből, Budapestről, Szegedről, Székesfehérvárról, a Felvidékről , sőt Németországból is – érkeztek versenyzők.

A rendezvény ötletgazdája Gévai Imre, a helyi Gábor Áron Általános Iskola igazgatója, valamint jó barátja, Venyingi Zoltán, települési képviselő, akik az első évben, március 15-én tucatnyi kisdiákkal közösen futottak el a település határától a Kutyakaparó Csárdáig, mely egykor Petőfi Sándort megihlette. A civil kezdeményezést a kocséri önkormányzat rögtön felkarolta, és azóta is egyik főszervezője az eseménynek.

A népes mezőny a fesztivál hagyományaihoz híven idén is a helyi iskola diáktüzér csapata által begyújtott ágyúszóra rajtolt a csárda elől, majd a futók három távon mérettethették meg magukat: 1848 méteren váltófutásban, továbbá háromszor 1848, azaz 5544 méteren, valamint tíz kilométeren egyéniben bizonyíthatták hősiességüket. A fesztivál sztárvendége Boronkay Péter, kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok paratriatlonista volt.

A korábbi évekhez hasonlóan a szervezők idén is hangsúlyozták: a rendezvény fesztivál, nem pedig verseny. Legfőbb célja a nemzeti hagyományok és a Kutyakaparó Csárda emlékének ápolása, az egészséges életmód népszerűsítése, valamint, hogy a résztvevőknek lehetőséget biztosítsanak a közös futás örömének átélésére. Éppen ezért helyezéseket idén sem hirdettek, hanem a fesztivál végén minden nevezőt éremmel, pólóval és egy tál babgulyással ajándékoztak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában