Baon podcast

2024.03.17. 11:20

Unokája szeretettel élteti Sántha György költészetét – podcast

A kecskeméti Sántha György költő hagyatékát méltán őrzi, ápolja és élteti unokája, Sántha Melinda. Tíz éve abban a jakabszállási kúriában él, ahol egykoron nagyapja is szívesen tartózkodott és írt, és neves magyar kortárs írókat, költőket látott vendégül, mint például Móricz Zsigmondot. Sántha Melinda mindezekről a Hír FM kecskeméti adásában beszélgetett Vizi Zalán szerkesztő-riporterrel.

Sebestyén Hajnalka

Sántha György (1888-1974) kecskeméti költő 50 évvel ezelőtt hunyt el. Unokája húsz éves kora óta foglalkozik a nagyapja költészetével, életével. Nagyon komolyan azonban tíz éve ásta bele magát, amikor is kiköltözött Jakabszállásra, a családi kúriába, ahol valamikor Sántha György verseket írt és irodalmi oázist tartott fenn a kortárs író-költők örömére.

Sántha Melinda, Sántha György, költészet
Sántha Melinda, Sántha György költő unokája a jakabszállási kúriában, a hagyatékokat mutatja
Fotó: Sebestyén Hajnalka / archív-felvétel

Melinda személyesen nem ismerte nagyapját, mivel néhány évvel a halála után született. A Sántha-kúriában érzi a közelségét, a szellemiségét, jellemét. Szerinte nagypapájában nagyon mélyről fakadhatott az irodalmi vonal, sőt nemcsak elismert irodalmár volt, hiszen képzőművészet terén is számos alkotása fémjelzi tehetségét. Felmenői között is erős volt a művészi vonal. Például Sántha György nagyapja építette az örkényi templomot, és rokonságban álltak a Huszka Jenő zeneszerzővel.

Nagyon szereti a verseit, a beszélgetés során ki is emelt jó néhányat. Elárulta azt is, hogy tervei között szerepel egy kiállító tér, de ennek megvalósulása még nem kiforrott. Úgy véli: az ő hagyatéka, az az életmű és az a kor, melyben élt nincs eléggé respektálva és nem kap elég visszhangot. 

A részletekért hallgassa meg a beszélgetést!

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!